Μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία για το δίκαιο της θάλασσας

Στις “εξαιρετικές” σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και την “υποδειγματική” συνεργασία τους για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, την προώθηση διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο κ. Παυλόπουλος, που με τους Προέδρους της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, παραβρέθηκαν στην έναρξη του προγράμματος “ΝΟΣΤΟΣ – Η επιστροφή στις ρίζες”, έστειλε παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας πως “δεν είναι δυνατόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του δικαίου της θάλασσας”.

“Έχουμε συναποφασίσει” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ “ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι. Είμαστε σύμφωνες και οι τρεις χώρες, ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα”.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην άριστη συνεργασία των τριών χωρών προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως “δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο των δυνάμεων μας συνεργαζόμαστε και νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Εξάλλου, ο ΠτΔ έκανε λόγο για “υποδειγματική” συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μέσα από έναν διάλογο πολιτισμών που “αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, όπως κάποιοι πίστευαν ή εξακολουθούν να πιστεύουν, αλλά έλλειψη κατανόησης, την οποία μπορούμε να καλύψουμε όταν οι πολιτισμοί διαλέγονται μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στην ειρήνη, στην οικονομική συνεργασία των κρατών. Εύχομαι αυτό το μήνυμα, των τριών λαών μας, να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο και για πολλούς άλλους” επεσήμανε.

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των διασπορών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που όπως χαρακτηριστικά είπε “μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον κύριο Σίσι τις σχέσεις μας, και αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές”.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει:

“Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας έχει πάρει, επαξίως, την σκυτάλη από την ανυπέρβλητη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας των ελληνιστικών χρόνων. Και διανύει, παγκοσμίως, τον δικό της δρόμο λάμψης και δημιουργίας, ο οποίος είναι και δρόμος της σύγχρονης Αιγύπτου. Σ’ αυτή την, αδιάλειπτη ανά τους αιώνες, διαδρομή Πολιτισμού η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα