Μήνυμα Λαγκάρντ στις αγορές: Βιώσιμο χρέος ως το 2033!

“Πλάτη” για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και για τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων έβαλε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με ένα πολύ σαφές μήνυμα από το Λουξεμβούργου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2033, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στην αγορά».

Όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, από το βήμα της κοινής συνέντευξης Τύπου των Μάριο Σεντένο, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει τη στάση της αγοράς έναντι των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που συμφωνήθηκαν σήμερα στο Eurogroup, τα οποία ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί από τους επενδυτές.

Το ΔΝΤ θα επικαιροποιήσει πολύ σύντομα, αρχίζοντας τις σχετικές εργασίες την επόμενη εβδομάδα, τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα περιληφθεί στην έκθεση του άρθρου 4, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν, με κυριότερο τη 10ετή επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (130 δισ. ευρώ), διασφαλίζουν πλήρως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Μακροπρόθεσμα, δηλαδή για την περίοδο ως το 2060, το Ταμείο εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε. Όμως, το Ταμείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δεσμεύσεις του Eurogroup ότι θα προσφέρει στην Ελλάδα εκ νέου υποστήριξη, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2033. «Αυτό θα παρέχει ασφάλεια, εάν δεν επιβεβαιωθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Λαγκάρντ επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, που ανησυχούσαν ότι η μη ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου για την Ελλάδα συνεπάγεται αποχώρησή του από την εποπτεία της χώρας. Ο χρόνος για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα έχει περάσει, τόνισε, αλλά θα παραμείνουμε σε πλήρη εμπλοκή στην Ελλάδα, με το Post Program Monitoring (σ.σ.: μηχανισμός αυστηρής επιτήρησης χωρών με υψηλά χρέη προς το Ταμείο).

 

sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα