Μήνυμα ΗΠΑ προς Ερντογάν για κυπριακή ΑΟΖ

Λίγα 24ωρα προτού ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, στο τεμάχιο 10, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στις νέες λεκτικές επιθέσεις που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Χθες, ο Ερνοτγάν, είχε καλέσει να «μην φέρνουν την Άγκυρα σε δύσκολη θέση» σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις τελευταίες εξελίξεις.

Όλα έτοιμα για την γεώτρηση

Στην Ελληνοκυπριακή πλευρά όλα προχωρούν με βάση το πρόγραμμα σε σχέση με την έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο τεμάχιο 10 και τον στόχο «Δελφίνη».

Ήδη το γεωτρύπανο, που έφτασε στο σημείο της γεώτρησης το βράδυ της Κυριακής, ακολουθώντας πορεία από τα νότια όρια της ΑΟΖ, ξεκίνησε τις ετοιμασίες για τη γεώτρηση.

Στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας, το γεωτρύπανο «Stena Ice Max», κατέπλευσε το βράδυ της Κυριακής με την έναρξη των γεωτρητικών εργασιών να αναμένεται μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου.

Η Exxon Mobil, θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10, με την πρώτη να ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου και τη δεύτερη να ξεκινά αμέσως μετά και να ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιανουαρίου.

Να σημειώσουμε πως στην περιοχή πλέουν πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα