Μήνυμα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα 50 χρόνια από την «Ανοιξη της Πράγας»

Σήμερα κλείνουν 50 χρόνια από το τέλος της Άνοιξης της Πράγας, ενός από τα πιο τραγικά και οδυνηρά επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

Με αφορμή την επέτειο, ο Πρόεδρος Juncker προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στην σημερινή επέτειο, θυμόμαστε την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και αποτίουμε φόρο τιμής στο θάρρος και τον ηρωισμό αυτών – πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές – που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα τανκς και τα όπλα.

Η διαφύλαξη της κληρονομιάς που μας άφησαν είναι δική μας ευθύνη – δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε την προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες», δήλωσε ο Πρόεδρος Juncker, προσθέτοντας ότι η σημερινή μέρα πρέπει να καθιερωθεί ως «ημέρα μνήμης και περισυλλογής για να θυμόμαστε συλλογικά ότι η ελευθερία και η ελευθερία ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως κάτι το δεδομένο, ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δίνουμε μάχη κάθε μέρα […] Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων της Άνοιξης της Πράγας».

Ο Aντιπρόεδρος Maroš Šefčovič και η Επίτροπος Vera Jourová σχολίασαν επίσης σημερινή επέτειο: «Πρέπει να θυμόμαστε τα διδάγματα του Αυγούστου του 1968. Η ελευθερία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς την ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας και του συνέρχεσθαι και συνταιρίζεσθαι. Συνεπώς, δεν πρέπει ποτέ να ανεχθούμε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που συντρίβουν το νόμιμο λαϊκό αίτημα για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Šefčovič. “Ένα σοβιετικό τανκ στο κατώφλι μου είναι μία από τις πρώτες μου μνήμες, και είναι μια μνήμη που σε επηρεάζει για μια ολόκληρη ζωή.

Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας μας είναι το μεγαλύτερο καθήκον του σήμερα για όλους μας: Τσέχους, Σλοβάκους, Ευρωπαίους”, δήλωσε η Επίτροπος Jourová.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα