Μήνυμα Ερντογάν σε Τσίπρα λίγο πριν την επίσκεψη: Να εκδώσετε τους οκτώ τρομοκράτες

Συγκλήθηκε και συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεδρίαση αφορούσε τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και άλλα εθνικά θέματα.
Στο γραπτό ανακοινωθέν αναφέρεται ρητά πως το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας εναντίων “των τρομοκρατών του ISIS, του PKK και του PYD-YPG”.
“Υπογραμμίστηκε έντονα ότι οι εξελίξεις σε Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Εύξεινο Πόντο παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες”, τονίζεται.
Μάλιστα γίνεται έμμεση αναφορά στη χώρα μας για τους οκτώ αξιωματικούς.
“Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί”.
Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό εθνικής Άμυνας μεταβούν στην Τουρκία στις 5 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε προσκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το τέταρτο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα ως πρωθυπουργός.
Το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη “κλειδώσει” κάτι που αναμένεται να γίνει αυτές τις μέρες. Η επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό θα είναι ένα εκ των ζητημάτων της ατζέντας των δύο πλευρών. Σημειώνεται πως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ακόμη ο τόπος συνάντησης των δύο, αν θα είναι στην Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη.

Μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε πάντως το βράδυ της Τρίτης στην Κύπρο, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.

5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου
5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου  AP

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:
“Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι επτά συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα”, τόνισε.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα