Μέτρα, προαπαιτούμενα και αντίμετρα στο τραπέζι με τους δανειστές

Τα ψηφισμένα μέτρα περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου, τα 88 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, όπως και τα λεγόμενα κοινωνικά αντίμετρα που έχουν προβλεφθεί νομοθετικά, πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων την προσεχή Τετάρτη με τους επικεφαλής της ομάδας των δανειστών.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επρόκειτο να βρίσκονται στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να αρχίζουν οι συζητήσεις με τους επικεφαλήςεκπροσώπους των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντολμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Οι συζητήσεις θα κινηθούν στο πρότυπο της προηγούμενης – τρίτης – αξιολόγησης. Αν και υπάρχουν ανοικτά δεκάδες προαπαιτούμενα, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο παραμένει αισιόδοξο, εκτιμώντας ότι οι περισσότερες εκκρεμότητες αφορούν θέματα ήσσονος σημασίας και ότι είναι εφικτή η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο τραπέζι τα μέτρα και τα αντίμετρα

Όσον αφορά το θέμα του αφορολόγητου και της πιθανότητας μείωσης του ορίου του από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει προνομοθετηθεί, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συζητηθεί σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ή οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, καθώς το ΔΝΤ έχει πει ότι θα περιμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου) για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο φετινό τρίμηνο και μετά «σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές» θα κρίνει αν απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.

Στον αντίποδα της παραπάνω προοπτικής, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει την αντιστάθμιση των απωλειών που θα προκαλέσουν οι ενδεχόμενες περικοπές στις συντάξεις με κοινωνικά αντίμετρα, που θα αντισταθμίζουν τις οικονομικές απώλειες των συγκεκριμένων συνταξιούχων που θα έχουν θιγεί.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα από τα «θετικά» μέτρα, τα οποία έχουν επιβληθεί από τους δανειστές και αφορούν αποκλειστικά την ευνοϊκή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις (σ.σ. άρθρο 14 το οποίο με νεότερη νομοτεχνική διάταξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου από το 2019 και όχι από το 2020 ), θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο 2020».

Πολλά πάντως φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς όλες οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται, προϋποθέτουν ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, οι δύο πλευρές έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και μέρες να καταρτίζουν προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας (compliance report). Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες και θα απαιτηθούν προσπάθειες προς επίτευξη συγκλίσεων.

Οι εκκρεμότητες θα επιδιωχθεί να κλείσουν με διαδικασίες fast-track. Για σημαντικά ζητήματα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στο 26% από 29%, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται προνομιακά σε ανώτερο επίπεδο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα