Μέτρα εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων εναντίον κρατών-μελών που δεν υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, όπως τονίζει ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Ιουνίου 2017, επιβεβαίωσε με έμφαση τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών-μελών της να εφαρμόσουν ταχέως και πλήρως τη συμφωνία των Παρισίων. Η ΕΕ εφαρμόζει τη συμφωνία του Παρισιού μέσω νομοθετικών και άλλων μέτρων» υπογραμμίζει ο κ. Κανιέτε και συνεχίζει: «Οι κύριες νομοθετικές πράξεις βρίσκονται στη διαδικασία συναπόφασης και περιλαμβάνουν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, τον επιμερισμό των προσπαθειών, τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία, τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης, την ενεργειακή απόδοση, την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Προσθέτει, επίσης, ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί τη συμμόρφωση της ΕΕ και των κρατών-μελών, βάσει των διατάξεων της Συνθήκης και της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως ο κανονισμός για τον μηχανισμό παρακολούθησης του κλίματος και η απόφαση επιμερισμού των προσπαθειών. Η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης ετήσιες εκθέσεις προόδου για την κλιματική αλλαγή. Η πρόταση για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης, καθώς και μερικές από τις τομεακές προτάσεις θα εξακολουθήσουν αυτή την πρακτική και περιλαμβάνουν μέτρα που θα λάβει η Επιτροπή, στην περίπτωση που τα κράτη-μέλη ή η ΕΕ δεν συμμορφωθούν ή δεν είναι σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν στις διεθνείς ή ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους».

Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι η Συμφωνία του Παρισιού δέχεται πλήγματα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ και ζητούσε να μάθει την εκτίμηση της Κομισιόν για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη και με ποια μέτρα θα πιέσει τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τη Συμφωνία.

Πηγή: energia.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα