Μέτρα για την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση των προσφύγων ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

simaies-eurobouli-europaiko-koinoboulio-strasbourgo-europaiki-enosiΜέτρα για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την αίτηση ασύλου, ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η σχετική έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εισηγήθηκε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Μπράντο Μπενιφέι (Σοσιαλιστές), ενεκρίθηκε από την Ολομέλεια με σημαντική πλειοψηφία (489 ψήφοι υπέρ, 189 κατά, 28 αποχές).

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο εισηγητής Μ. Μπενιφέι υπογράμμισε ότι «η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία βρήκε την ΕΕ απροετοίμαστη, είναι σίγουρα μια από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ενωση, με στόχο την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας».

Οι «αντιρρήσεις» της ακροδεξιάς

Ο εισηγητής εξήγησε ότι όλες οι πολιτικές ομάδας συνεργάσθηκαν για το θέμα, εκτός από την ομάδα της Μαρίν Λεπέν ENF (Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών). Με τροπολογία της η ENF απέρριπτε 23 σημαντικά σημεία της έκθεσης, με το δικαιολογητικό ότι εξ ορισμού «πρόσφυγας» σημαίνει ότι το άτομο αυτό «θα επιστρέψει στην χώρα καταγωγής του μετά το πέρας της σύγκρουσης, και επομένως είναι περιττή κάθε συζήτηση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κοινωνική του ενσωμάτωση». Την εν λόγω «τροπολογία Λεπέν» ψήφησαν τα 72 μέλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, αλλά απορρίφθηκε με 623 ψήφους και 11 αποχές.

«Οχι στις ειδικές αγορές»

Με την έκθεση απορρίπτεται κάθε ιδέα δημιουργίας ειδικών αγορών εργασίας για τους πρόσφυγες και υποστηρίζεται και για τους πρόσφυγες ισχύουν οι εκάστοτε κατώτατες εθνικές αποδοχές.

Αναγνωρίζεται ότι ο στόχος της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας προϋποθέτει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ζητείται έτσι από την Επιτροπή να εξετάσει, κατά την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ, την καθιέρωση ενός ελάχιστου μεριδίου 25% του προϋπολογισμού της πολιτικής συνοχής, που να πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ζητείται παράλληλα η τροποποίηση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής, ώστε όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την αίτηση ασύλου.

Με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κ. Μπενιφέι υπογράμμισε ότι η ένταξη των προσφύγων θα πρέπει να γίνει με επιπρόσθετους πόρους και όχι με αυτούς που προορίζονται για άλλες ευάλωτες ομάδες, ώστε να μη δημιουργηθούν διακρίσεις μεταξύ των αδύναμων και χειρότερες κοινωνικές ανισότητες.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη καλούνται να δώσουν πολιτική προτεραιότητα σε επενδύσεις που να αποσκοπούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, υπογράμμισε ο εισηγητής. Ζητά επίσης ορισμένοι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι να δίνονται απευθείας στις δημόσιες τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις, στις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και σε εθελοντικές οργανώσεις.

«Αυτές οι οργανώσεις είναι στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή των προσφύγων στην κοινωνία μας» υπογράμμισε ο κ. Μπενιφέι.

Με την έκθεση, καλούνται η ΕΕ και τα κράτη-μέλη, να θεσπίσουν «εκπαιδευτικούς διαύλους» με την προώθηση συμφωνιών με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και την ένωση μεσογειακών πανεπιστημίων (UNIMED) για τη φιλοξενία φοιτητών προσφύγων που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων.

Η πολυσέλιδη έκθεση του κ. Μπονιφέι δίνει την περιγραφή «της πολυπλοκότητας του θέματος, παράλληλα με τον επείγοντα χαρακτήρα εξεύρεσης λύσης, «με σταθερή προσήλωση στην αναπόδραστη εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών, ως προϋπόθεση για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο μεταναστευτικό, τονίζεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα