Μέτρα ανακούφισης για τους εργάτες στη Μανωλάδα ανακοίνωσε ο Ν. Ηλιόπουλος

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, εκ μέρους της πολιτείας, για τη στέγαση, διατροφή και ένδυση, καθώς επίσης και για την ταχεία επανέκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων των αλλοδαπών εργατών της Μανωλάδας, ο καταυλισμός των οποίων επλήγη από πυρκαγιά, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Όπως ανέφερε ειδικότερα ο υφυπουργός, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αρμόδιους φορείς και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκε ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε ως το απόγευμα να βρίσκονται στην περιοχή αντίσκηνα, ρούχα και τρόφιμα. Σχετικά με το ζήτημα των νομιμοποιητικών εγγράφων, τα οποία κάηκαν, είπε ότι ήδη από χθες υπήρξε επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και διασφαλίστηκε πως η διαδικασία επανέκδοσής τους θα είναι γρήγορη, αρκεί να προσκομίζεται μία απλή βεβαίωση από την Πυροσβεστική, ότι τα έγγραφα κάηκαν στην πυρκαγιά.

Ο υφυπουργός είπε ακόμη πως ζητήθηκε εντός του επόμενου 10ημέρου, σύσκεψη με εκπροσώπους του δήμου και της περιφέρειας, προκειμένου να συζητηθεί το σύνολο των διαθέσιμων εργαλείων για μόνιμη στέγαση των μεταναστών.

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι «υπάρχει συνολικότερο ζήτημα διαβίωσης, καθώς γίνεται λόγος για ένα μικρό μέρος ενός καταυλισμού, όπου οι πληροφορίες θέλουν να ζουν 300 με 500 άνθρωποι, αλλά όταν η συγκομιδή είναι στην κορύφωση, στην περιοχή μπορεί να υπάρχουν και 7.000 εργάτες γης».

Σημείωσε ότι θέματα σαν αυτά στη Μανωλάδα, που αφορούν συνθήκες εργασίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Υποστήριξε πως «έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε όλο το τμήμα της αλυσίδας. Έλεγχοι στα συσκευαστήρια, στα τυποποιητήρια, έχουν μπει οργανικά μέσα στον προγραμματισμό της Επιθεώρησης Εργασίας. Μάλιστα, σε επιχειρήσεις με θερμοκήπια στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλα πρόστιμα».

Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε ότι το παραδοσιακό έλλειμμα της ελληνικής πολιτείας ήταν η αδυναμία της Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει ελέγχους σε ανοιχτό αγροτικό χώρο και ανέφερε ότι για τον λόγο αυτόν «τρέχει» πρόγραμμα εκπαίδευσης επιθεωρητών, σε συνεργασία με την Ιταλία και την Πορτογαλία, από όπου εισάγεται τεχνογνωσία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα