Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018 ο διαγωνισμός για τον Πύργο Πειραιά

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στο λιμάνι του Πειραιά φαίνεται ότι επιφυλάσσει θετικές εξελίξεις τώρα για ένα από τα πιο γνωστά κτίρια του λιμανιού που παραμένει… σκελετός για παραπάνω από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, η δημοτική αρχή του Πειραιά ετοιμάζεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, ενός από τα πλέον πολυσυζητημένα ακίνητα του λιμανιού, το οποίο αποτελεί «τοπόσημο» για όλη την περιοχή. H δημοτική αρχή του Γ. Μώραλη δηλώνει εδώ και μήνες ότι έχει δεχθεί κρούσεις από Ελληνες και ξένους επενδυτές για την αξιοποίηση του πύργου, ο οποίος, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξεως του 1,7 εκατ. ευρώ το χρόνο, κι αυτά μόνο από τα τέλη. Οι νεότερες πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι πρόκειται να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός από το δήμο, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το ημιτελές κτίριο των 25 ορόφων, με το χρονοδιάγραμμα να παραπέμπει στις αρχές του 2018 για την προκήρυξη των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Η συγκυρία φαίνεται τώρα να ευνοεί περισσότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού αντίστοιχες προσπάθειες έχουν γίνει, ούκ ολίγες, στο πέρασμα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο σήμερα, τα έργα του μετρό φαίνεται ότι δίνουν νέα προοπτική, ενώ ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, που υφίσταται αυτή την στιγμή έχει να κάνει με την κινητικότητα επενδυτών συνολικά για το λιμάνι: Η παρουσία της Cosco φαίνεται να έχει δημιουργήσει ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα, ειδικά από το 2016 και μετά, όπως έχει φανεί και από τις κινήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή δρομολογούνται στον Πειραιά, όπως για παράδειγμα η επένδυση της Dimand με τη συμμετοχή της εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων Grivalia του ομίλου της Fairfax για την ανάπλαση των πρώην ακινήτων της Παπαστράτος, η αγορά από τον ομογενή Θ. Δουζόγλου του ξενοδοχείου Mistral κ.α.. Σημειωτέον ότι ήδη, κατά τις πληροφορίες, η Dimand έχει προχωρήσει στην πρώτη μεγάλη συμφωνία μίσθωσης γραφείων με μεγάλη εταιρεία για το έργο, που θα παραδοθεί προς χρήση στο τέλος του 2017.

Η κατασκευή του Πύργου Πειραιά, με 25 ορόφους και 84 μέτρα ύψος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, παρέμεινε όμως κουφάρι μετά την πτώση της Χούντας και σήμερα είναι ορατός από όλα τα σημεία του λιμανιού, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες και τους επισκέπτες της πόλης. Ακριβώς αυτό το στοιχείο σκοπεύει να εκμεταλλευθεί και ο δήμος στον επικείμενο διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή τη φορά οι προσπάθειες δε θα πέσουν και πάλι στο κενό: Ηδη από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλοι διαγωνισμοί από προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς ωστόσο να βρεθεί τελικά λύση, για ένα κτίριο που είχε εξαρχής το μειονέκτημα της προβληματικής πρόσβασης και στάθμευσης σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Τα πιο πρόσφατα σχέδια το 2007 (προ κρίσης δεδομένου ότι από το 2008 και μετά πάγωσαν τα πάντα στην εγχώρια αγορά ακινήτων), περιελάμβαναν, επί δημαρχίας Π. Φασούλα, την στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών του Πειραιά, το άνοιγμα ενός εστιατορίου με πανοραμική θέα στον τελευταίο όροφο, καθώς και την προσφορά γραφειακών χώρων σε ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα