Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Εκτός απροόπτου αναμένεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων να γίνει εντός του Μαρτίου, καθώς τότε υπολογίζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet.

Οι προετοιμασίες για αυτή την ημερομηνία ξεκίνησαν ουσιαστικά τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή για το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Στην απόφαση παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης και διευκρινίζεται ότι οι σύζυγοι θα λάβουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει κοινή δήλωση. Παράλληλα και φέτος η εξόφληση των χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα τα βασικά σημεία του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι τα ακόλουθα:

– Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

– Οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την επιλογή αυτή σε ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα Taxisnet το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 στα στοιχεία φορολογούμενου έχει προστεθεί νέο πεδίο για τη χωριστή δήλωση συζύγων.

– Για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται η γνωστοποίηση στο TAXISnet, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ.

– Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.

– Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

– Φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.

Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).

Η κλίμακα φόρου
Ο φόρος εισοδήματος για το εισόδημα από Airbnb υπολογίζεται με βάση την εξής κλίμακα:

Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
Για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και
Για εισόδημα από 35.001 ευρώ και άνω με συντελεστή 45%.
Και Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης
Επιπλέον, τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν και με Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης 2,2% έως 10%, εφόσον οι φορολογούμενοι που τα απέκτησαν δηλώσουν για το 2018 συνολικά ποσά εισοδημάτων άνω των 12.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με βάση μια προοδευτική κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:

0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος,
2,2% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
6,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,
7,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,
9% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
10% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Τι γίνεται με το χαρτόσημο;
Στο εισόδημα από μισθώσεις κατοικιών Airbnb δεν επιβάλλεται χαρτόσημο.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις υπενοικίασης κατοικιών σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω Airbnb το μίσθωμα που καταβάλλει ο υπεκμισθωτής στον ιδιοκτήτη βαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα