Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες

“Σε ό,τι αφορά στις διερευνητικές συζητήσεις (για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού) ασφαλώς θα διαρκέσουν περισσότερο από αυτήν την εβδομάδα. Υπολογίζω ότι θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες” δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ και εξήγησε την αναμενόμενη μακρά διάρκειά τους με τον “ασυνήθιστο πολιτικό συνδυασμό” ο οποίος προέκυψε από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι “το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έκανε αμέσως μετά το αποτέλεσμα γνωστό ότι θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση. Γι αυτό και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), oι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν σαφή εντολή από το εκλογικό σώμα να προσπαθήσουν μα σχηματίσουν κυβέρνηση”.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμμετάσχει στο διάλογο με “πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Πρέπει να γίνουν μακρές διερευνητικές συζητήσεις για όλα τα σημαντικά θέματα, διότι η πίεση να στεφθούν με επιτυχία οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεν θα πρόκειται επομένως απλώς για ένα πρόγραμμα προσωπικής γνωριμίας. Ως Χριστιανοδημοκρατική Ένωση πάμε στις διερευνητικές συζητήσεις με την αυτοπεποίθηση ότι είμαστε η ισχυρότερη δύναμη και επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε έντιμα με όλους”, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. Προσέθεσε δε ότι “δεν θεωρεί ότι προσέρχονται στις διερευνητικές συζητήσεις αποδυναμωμένοι από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Κάτω Σαξονία ούτε η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, ούτε οι Φιλελεύθεροι, ούτε οι Πράσινοι”.

Την ερχόμενη Τετάρτη τα κόμματα αυτά ξεκινούν τις συζητήσεις για τον σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης “Τζαμάικα”, από τα χρώματα των κομμάτων αυτών τα οποία είναι ίδια εκείνα την σημαίας της εν λόγω χώρας της Καραϊβικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα