Μέρκελ: Μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα η επικύρωση των Πρεσπών

“Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα”, είπε η καγκελάριος, στην παραδοσιακή δεξίωση που παρέθεσε για το νέο έτος στην εκλογική περιφέρειά της.
“Στις πολλές διεθνείς κρίσεις θα πίστευε κανείς ότι τίποτα δεν προχωρά”, πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, aνακούφιση επικρατεί στη γερμανική κυβέρνηση και στα κόμματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Σε μια πρώτη δήλωση του στο twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δηλώνει πως πρόκειται για «μια καλή ημέρα για την Αθήνα, τα Σκόπια και όλη την περιοχή! Συγχαίρουμε τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ!»
Με παρόμοιο, εμφατικό τρόπο χαιρετίζει την ψήφιση της συμφωνίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πρόκειται για «μια εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη» και για «νίκη της διπλωματίας» γράφει σε ανακοίνωσή του. Ενώ χαιρετίζει «τις δημοκρατικές αποφάσεις» των κοινοβουλίων στα Σκόπια και στην Αθήνα, ο κ. Μάας επισημαίνει ότι το πρόβλημα του ονοματολογικού επιλύθηκε «πρωτίστως» χάρη στις «τεράστιες προσπάθειες» των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ.
«Η συμφωνία συνιστά», σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα αντικειμενικότητας, αντοχών και θάρρους στην πολιτική». Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως την αποκαλεί ο κ. Μάας, στο ΝΑΤΟ καθώς και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Ιστορικό αποτέλεσμα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε δήλωση του προς την Deutsche Welle, o εκπρόσωπος της ΚΟ των Φιλελεύθερων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μπιζάν Τζιρ-Σαράι, τονίζει πως με τη σημερινή απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου δίνεται ένα τέλος στη μακροχρόνια αντιπαράθεση για το όνομα της διπλανής χώρας. «Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που κρίθηκε με μικρή διαφορά, το οποίο όμως είναι καλό και ιστορικό. Από αυτή την απόφαση θα ωφεληθούν και οι δύο χώρες», εκτιμά ο πολιτικός των Γερμανών Φιλελευθέρων.
Για «μία μεγάλη μέρα για την Ευρώπη» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Μάνουελ Σάρατσιν. Σε ανακοίνωση του συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για το «το ακλόνητο θάρρος και την ευρωπαϊκή διορατικότητα που επέδειξαν» σε εποχές ανόδου του λαϊκισμού και του Brexit. Η επίτευξη συμφωνίας «απαίτησε πολλά και από τις δύο πλευρές. Θα πρέπει τώρα η ΕΕ να αναλάβει το δικό της μερίδιο της ευθύνης και να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τη Βόρεια Μακεδονία και την περιοχή», επισημαίνει ο κ. Σάρατσιν. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνει, «θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.»
Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle, DPA
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα