Μέρκελ και Λαγκάρντ επιθυμούν τη παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

asfadfΗ Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν είναι επιθυμία μόνο της Γερμανίας, είναι επιθυμία όλης της ευρωζώνης. Αυτό που είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί, άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί γι’ αυτό» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε ωστόσο πως υπάρχουν και εναλλακτικοί οδοί και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους, δεν είναι νόμιμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία», είπε ειδικότερα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ,Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, επιβεβαίωσε ωστόσο την παραμονή του Ταμείου λέγοντας πως  «είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε».

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επέμεινε για μία ακόμη φορά στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».  Τέλος, επανέλαβε ακόμα ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ανακινώντας για μία ακόμη φορά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ταμείο αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα