Μέρκελ: Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας για το κλίμα

«Ο καθένας πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Βόννη και προειδοποίησε ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν.

 Περιέγραψε δε την κλιματική αλλαγή ως το «μοιραίο ζήτημα» για την ανθρωπότητα.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να συμπληρωθεί με συγκεκριμένα μέτρα η μεσοπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Σχεδίου Προστασίας του Κλίματος 2050. «Και θα μιλήσω εδώ τελείως ανοιχτά: Ούτε για την Γερμανία είναι εύκολο. Αλλά θα προσπαθήσουμε», παραδέχτηκε η Καγκελάριος και ανέφερε ότι μέχρι το 2020 η Γερμανία θέλει να πετύχει κατά 40% λιγότερες εκπομπές καυσαερίων από ό,τι το 1990, αλλά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και η προσιτότητα των τιμών της ενέργειας.

«Ως χώρα η οποία χρησιμοποιεί ακόμη πολύ άνθρακα και κυρίως λιγνίτη, η Γερμανία πρέπει να έχει σημαντική συμβολή, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και παρέπεμψε στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε σχετικά με εγκατάλειψη του άνθρακα. Το ζήτημα του κλίματος βρίσκεται άλλωστε στην ημερήσια διάταξη των αποψινών συνομιλιών με τους πιθανούς εταίρους της.

Οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που συμμετέχουν στην Διάσκεψη της Βόννης έσπευσαν πάντως να ασκήσουν κριτική στην Καγκελάριο για το γεγονός ότι στην ομιλία της απέφυγε να αναφέρει οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημερομηνία για την εγκατάλειψη του άνθρακα από την πλευρά της Γερμανίας. «Με την σιωπή της στο μοιραίο θέμα της γερμανικής πολιτικής για το κλίμα, η Καγκελάριος πετάει και τα τελευταία απομεινάρια της παλιάς φήμης της ως Καγκελάριος για το κλίμα», δήλωσε η επικεφαλής της Greenpeace Σουίλιν Χόις, ενώ η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης στην Γερμανία Ανν-Κάτριν Σνάιντερ δήλωσε ότι «όλοι περίμεναν ένα ισχυρό μήνυμα για την εγκατάλειψη του άνθρακα και απογοητεύτηκαν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα