Μέι και Μακρόν κατά τεχνολογικών εταιριών λόγω τρομοκρατίας

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζουν να ηγηθούν συντονισμένων μέτρων «καταστολής» ενάντια σε τεχνολογικές εταιρίες που δεν καταφέρνουν να αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν πρόστιμα.

Η αναχαίτιση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού -που συχνά εξαπλώνεται μέσω βίντεο και εικόνων στο διαδίκτυο- αποτελεί προτεραιότητα και για δύο κυβερνήσεις, τονίζει το Bloomberg.

«Η Βρετανία και η Γαλλία θα συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν τις εταιρίες να κάνουν περισσότερα και να συμμορφωθούν με την κοινωνική τους ευθύνη να εντείνουν τις προσπάθειες να αφαιρέσουν επιβλαβές περιεχόμενο από τα δίκτυά τους», δήλωσε η Μέι ενόψει της επίσκεψής της στο Παρίσι, του πρώτου ταξιδιού της στο εξωτερικό μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν «την εξερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας νέας νομικής ευθύνης για τις τεχνολογικές εταιρίες, αν αποτυγχάνουν να αφαιρούν προσβλητικό περιεχόμενο».

Η κίνηση αυτή σημαίνει πως η βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να εισάγει νομοθεσία για να αναγκάσει ιντερνετικούς κολοσσούς όπως το Facebook, τη Google της Alphabet και το Twitter, να βελτιώσουν την παρακολούθηση εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Η συνάντηση της Μέι με τον Μακρόν -μόλις δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit- αποτελούν κομμάτι της προσπάθειάς της να πείσει, τόσο το δικό της κράτος, όσο και τα κράτη που παραμένουν στην ΕΕ, πως η κυβέρνησή της μπορεί να «επιπλεύσει» και αφότου έχασε την αυτοδυναμία στη βουλή.

Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε να συνεργαστεί με άλλες κυβερνήσεις, προκειμένου να εξαναγκάσουν ιντερνετικές εταιρίες να σταματήσουν να προσφέρουν «ασφαλή χώρο» σε εξτρεμιστές στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα