Μέι για Brexit: Η συμφωνία ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως η κυβέρνησή της θα αποφασίσει αργότερα σήμερα για τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον για το Brexit και ότι θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την απόφασή του.

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βεβαία πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Θα επιστρέψω στη Βουλή για να την ενημερώσω για το αποτέλεσμα».

Η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε.

«Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019».

Η Μέι υποσχέθηκε επίσης στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις εν λόγω δηλώσεις τις έκανε η Μέι πριν από το υπουργικό συμβούλιο, όπου η πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους υπουργούς να εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας που συνήφθη χθες μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών διαπραγματευτών.

Η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία. Αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πριν από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει στις 16:00 ώρα Ελλάδος για να «μελετήσει το σχέδιο συμφωνίας και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα», ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά τη θέση που θα υιοθετήσουν οι πιο ευρωσκεπτικιστές υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι επικεφαλής για το Brexit, ή η Πένι Μόρντοντ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συμφωνία που επρόκειτο να οριστικοποιηθεί αποτελούσε «ένα τρομερό λάθος».

Από την πλευρά τους οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκτυο RTE, σύνοδο θα πραγματοποιήσει σήμερα και η ιρλανδική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα