Μέγα deals αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς – Ο ρόλος της δεύτερης αξιολόγησης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Από την αρχή του καλοκαιριού υπογράφονται επιχειρηματικές συμφωνίες που ανατρέπουν ισορροπίες χρόνων και δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία.

«Θρυαλλίδα» αποτέλεσε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έδωσε το σήμα στους ξένους επενδυτές να προχωρήσουν χωρίς άλλο δισταγμό στα σχέδιά τους. Και αυτό γιατί σήμανε το τέλος της αβεβαιότητας και ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις προοπτικές της χώρας.

Άλλωστε, η σταθερότητα και ο ξεκάθαρος ορίζοντας ήταν αυτό που ζητούσαν τα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού για να κάνουν πράξη το ενδιαφέρον τους. Όπως κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει εκπρόσωποί τους οι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά είναι πλέον πολλές αφού η πολυετής κρίση έχει «ρίξει» τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων σε ελκυστικά επίπεδα.

Ο νέος κύκλος των μέγα -deals άνοιξε με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από κοινοπραξία με επικεφαλής τον Τζον Κάλαμος. Ο ελληνοαμερικάνος μεγαλοεπενδυτής κατέθεσε την καλύτερη προσφορά απ’ όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό πώλησης για την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 750 εκατ. Ευρώ!

Πηγές του Calamos Fund μιλώντας στο mononews.gr λίγες μέρες πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας είχαν ξεκαθαρίσει πως η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι μόνο η αρχή για την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Κάλαμος πριν από περίπου δυο χρόνια δεν ήθελε να ακούσει καν για Ελλάδα, καθώς τότε δεν έβλεπε καμία επενδυτική προοπτική.

Το δεύτερο ηχηρό deal ήρθε πριν από μερικά 24ώρα. Ο λόγος για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Seaways (ΗSW) από την Attica Group, μια εξέλιξη που εξέπληξε πολλούς στην ελληνική ακτοπλοΐα.

Και αυτό γιατί περίμεναν πως θα κατέληγε στον Emmanuel Grimaldi που διεκδίκησε με μεγάλος πάθος την εταιρεία μέχρι τέλους.

Άλλωστε ήταν αυτός που έκανε την καλύτερη προσφορά απ’ όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του 40,4%, ενώ όταν αντιλήφθηκε ότι ο διαγωνισμός καθυστερούσε δεν δίστασε να τάξει γη και ύδωρ για να αποκτήσει το 2% που ζητούσε για να ξεπεράσει το 50% (κατέχει ήδη το 48,4% μέσω των Μινωικών Γραμμών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την συμφωνία βρίσκεται η Fortress Investments, η οποία έχει ήδη επενδύσει στην Attica Group. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως χωρίς το συγκεκριμένο fund δεν θα υπήρχε συμφωνία και τονίζουν πως ήταν αυτό που κίνησε όλα τα νήματα.

Με την απόκτηση της HSW, η Attica θα ελέγχει τρεις εταιρείες, τη Superfast που εκτός από την Αδριατική δραστηριοποιείται και στην Κρήτη, σε κοινοπραξία πάντα με την ΑΝΕΚ και φυσικά σε όλο το Αιγαίο.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Attica επισημαίνουν πως η παραπάνω εξέλιξη αλλάζει τον χάρτη της αγοράς και συμβάλλει στην ισχυροποίηση της HSW και συνολικά της ελληνικής ακτοπλοΐας, η οποία αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

«Ζητούμενο», σημειώνουν, «είναι να υπάρχουν υγιής και ισχυρές εταιρείες που θα μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό. Το νέο σχήμα βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτό που τώρα προέχει είναι η έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσθέτουν πως είναι νωρίς για ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια του νέου σχήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα