«Μάχη» στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν σε υψηλούς τόνους τα «ξίφη» τους.

Όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, το λόγο πλέον έχουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς ενώ όπως ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, πρέπει τώρα να παρέμβουν εισαγγελείς Διαφθοράς και εισαγγελείς ξεπλύματος μαύρου χρήματος, να πάρουν τους φακέλους και να αρχίσουν τις διώξεις.

Η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά επεκτάθηκε και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

 

Η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της συζήτησης στη Βουλή για το Πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ. Στην εισαγωγή της ομιλίας του επιτέθηκε σφόδρα στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο αρχηγός της ΝΔ αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και την ανακίνηση σεναρίων περί Grexitεπάφορμή πρόσφατων δηλώσεων. Ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ υπονόησε ότι οι εκλογές  που ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγούν σε Grexit και έκλεισε τα σενάρια των πρόωρων λέγοντας πως εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι αυτή που ζητά από την κυβέρνηση να δεχθεί τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. «Αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κατ αυτόν τον τρόπο η ΝΔ κάνει κακό στη χώρα. «Μα δε γνωρίζετε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητάει αναίτια προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ;»  συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα ανέδειξε την αντίφαση των επιχειρημάτων της ΝΔ η οποία από τη μία πιέζει για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και από την άλλη εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα για να μείνει στην εξουσία: «από τη μία λέτε ότι καθυστερούμε και την ίδια στιγμή που λέτε ότι καθυστερούμε μας λέτε ότι σπεύδουμε για να μείνουμε στην εξουσία να δώσουμε γη και ύδωρ». «Μονά ζυγά δικά σας. Αποφασίστε Είμαστε εμμονικοί αριστεροί που δεν καταλάβαίνουν τη σοφία του ΔΝΤ ή μειοδότες που τα χουμε δώσει όλα;

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε δημόσια από το βήμα της Βουλής τα σενάρια περί υποτιθέμενης επιδίωξης της κυβέρνησης τα όποια νέα μέτρα να ψηφιστούν από ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών. Είναι καθαρή η στάση μας, είπε, «ενόσω δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης, δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δηλώνετε την προθυμία σας να δεχθείτε ό,τι ζητήσουν κι ακόμη περισσότερα όπως παλιά, το μόνο που σας ενδιαφέρει να γυρίσετε στις θέσεις εξουσίας και να κάνετε ό,τι παλιά που χρεωκοπήσατε τη χώρα». Και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή σπεύδετε να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δε θα δεχθείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα μας ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα, εμείς θέλουμε εθνική γραμμή για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού. Αλλά εσείς αρνείστε να πάρετε καθαρή θέση».

Τέλος, αναφορικά με το Grexit ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστρέψει πλήρως τις εντυπώσεις από τις αναφορές Μητσοτάκη ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν στελέχη που συντάσσονται με τις θέσεις Σόιμπλε για την έξοδο από την ευρωζώνη: «Σε σχέση με τις κορώνες περί Grexit, μη χαλάτε το χρόνο σας σερβίροντας ξαναζεσταμμένο φαγητό. Αποδείξαμε εκεί που οι αποφάσεις ήταν βαριές και δύσκολες το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό με μεγάλο κόστος». Εσείς, συνέχισε, «από την πολλή σας αγάπη στον Σόιμπλε προσέξτε μην ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις του και τα σχέδιά του. Το να ζητάτε με πάθος εκλογές είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα. Εκτός κι αν δεν γνωρίζετε πού θα μπορούσε οδηγήσει μια τέτοια εκδοχή. Και να ‘λεγε κανείς ότι εχετε κάποια σοβαρή αντιπρόταση να το καταλάβω. Εσείς θέλετε εκλογές για να παραδώσετε το λαό και τη χώρα στα χέρια των πιο ακραίων εκ των δανειστών, δε θα παραδώσουμε στα χέρια των προθύμων». Και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση, θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2016.

Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ. «Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψησματος. Σε έναν τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο λαός θα συμμετέχουν» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο λαός είναι έτοιμος και αποφασισμένος. Σταματήστε να αγνοείτε τη βούληση του λαού. Δεν συμφωνεί ο λαός με όσα κάνετε».

«Ήρθε η ώρα να φύγετε κ. Τσίπρα. Είστε ο πρωθυπουργός της λιτότητας. Η χώρα πληρώνει το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας και ανικανότητας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «ως ΝΔ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη. Κάναμε πολλά βήματα πίσω με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ευκαιρίες χάθηκαν, η αξιοπιστία καταρρακώθηκε».

Ως την «πιο βλαβερή για την Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την κατηγόρησε για διαπλοκή στα ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας τα «βοσκοτόπια» και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ένα «φιάσκο» όπως τον χαρακτήρισε. «Επιχειρήσατε να χτίσετε μεθοδικά τη δική σας νέα διαπλοκή που είναι πιο δηλητηριώδης από την παλιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε πως διά μέσου της Εξεταστικής Επιτροπής η κυβέρνηση προσπάθησε να στείλει το μήνυμα πως «όσοι δεν τα βρουν μαζί μας θα έχουν την τύχη του Ψυχάρη και του ΔΟΛ».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα