Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες στην Ιαπωνία

Ο σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους με τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να επικεντρώνονται στο να βρεθούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις. Επιταχύνονται οι έρευνες καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις στην περιοχή και υπάρχει ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων.

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με σφοδρότητα το χωριό Ατσούμα που μετρά περίπου δέκα νεκρούς και άλλους είκοσι αγνοούμενους.

Το χωριό, υπέστη τεράστιες καταστροφές από τις κατολισθήσεις που καταπλάκωσαν σπίτια.

Όλη τη νύχτα, σωστικά συνεργεία, με μηχανήματα έργου και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, έψαχναν σημάδια ζωής στα συντρίμμια, όμως οι μετασεισμικές δονήσεις δυσχέραιναν το έργο τους.

«Πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από τη γη, εργαζόμαστε χωρίς διακοπή αλλά οι προσπάθειες διάσωσης είναι δύσκολες», σχολίασε ένας στρατιωτικός μιλώντας στο δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από μέρους μας για να τους βρούμε το ταχύτερο», πρόσθεσε.

Μετά τη γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας όλων των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, 1,3 εκατ. σπίτια και εταιρικοί πελάτες, ή περίπου το 40% των κατοίκων του νησιού, έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Hiroshige Seko, δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση σε όλες τις κοινότητες.

Ο στρατός ανέλαβε τη διανομή νερού καθώς διακόπηκε και η ύδρευση.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος κατολισθήσεων καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Πάνω από 20.000 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής στους σεισμοπαθείς.

Ιαπωνία AP Photo/Eugene Hoshiko
Το Χοκάιντο είναι το βόρειο σύνορο της Ιαπωνίας και μια μεγάλη γεωργική περιοχή με τραχιές οροσειρές και τεράστια δάση. Είναι αραιοκατοικημένη περιοχή σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ιαπωνία και μετά το σεισμό πολλοί δρόμοι έκλεισαν και μερικοί κατέστησαν αδιάβατοι.

Ο σεισμός ακολούθησε τον τυφώνα «Τζέμπι» που είχε ανθρώπινα θύματα, προκάλεσε τεράστιες ζημιές και μεγάλες πλημμύρες στη δυτική Ιαπωνία ενώ κατέστρεψε το κεντρικό αεροδρόμιο κοντά στην Οζάκα και το Κόμπε.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, και στην επικράτειά της καταγράφεται κάθε χρόνο περίπου το 20% των ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων στον πλανήτη Γη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα