Μάχη με το κουαρτέτο για «κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμούς

tsakstathΤο μεσημέρι (13:00), θα υπάρξει η πολλή σημαντική συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των υπουργών Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτου και Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη,όπου αναμένεται να γίνει προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που υπάρχει ιδίως  στα ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών ακινήτων.

Αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συνάντηση να μην καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση,παραμένει σημαντικό το γεγονός ότι η σύγκλιση των δύό πλευρών, θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα,κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν αποκλείουν να αναζητηθεί τελικά πολιτική λύση για να λυθεί το θέμα.

Από τη μία πλευρά  η πρόταση της κυβέρνησης θέτει τρία κριτήρια για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς:Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 200.000 ευρώ για το άτομο, 250.000 ευρώ για το ζευγάρι, συν 25.000 για το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισοδηματικό κριτήριο έως 35.000 ευρώ. Σύνολο οφειλών (σε δάνεια, Δημόσιο, Ταμεία, κτλ) έως 200.000 ευρώ.

Η πρόταση των θεσμών απο την άλλη επιμένει στις εξής θέσεις: Η αντικειμενική αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται να είναι από 70.000 ευρώ μέχρι 120.000 ευρώ. Το σύνολο οφειλών (σε δάνεια, Δημόσιο, Ταμεία, κτλ) να είναι 120.000 ευρώ. Το εισοδηματικό κριτήριο: 8180 ευρώ το άτομο, 13.917 ευρώ το ζευγάρι και 3.350 ευρώ το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρόταση των θεσμών θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν κάνει αίτηση ή θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη,ενώ  με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα