Μάχη για το Aσφαλιστικό-Πιέσεις από τους δανειστές

Η μάχη για το Aσφαλιστικό συνεχίζεται με πιέσεις από τους δανειστές και διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάποιες διορθώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ώστε να κατευνάσει τις θιγόμενες ομάδες και ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες προσκρούει στις ενστάσεις των δανειστών που θεωρούν  ότι για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό είναι απαραίτητη και η περικοπή των συντάξεων.ex-official-imf-is-repeating-its-mistakes.w_hr

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σχεδίασε το ασφαλιστικό έτσι ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αδικίες,οι εταίροι όμως δεν είναι ικανοποιημένοι από το μοντέλο αυτό . 
Οσον αφορά το ασφαλιστικό, από τις τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε εχθές προκύπτουν τα εξής:

-Η κυβέρνηση εμμένει στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των αγροτών. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μόνο μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με προοδευτικά μεγαλύτερο συντελεστή έως και το 2019. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε ρητή αναφορά ως προς το ποια μπορεί να είναι η νέα περίοδος μεταβατικότητας ενώ υποστήριξε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί συνολικά από την κυβέρνηση πάντοτε σε συνεννόηση με τους θεσμούς.
Θα προχωρήσουν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ώστε να φτάσει το 2017 στο 26%. Επίσης, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. Ο κ. Αλεξιάδης εξήγγειλε νέο προσδιορισμό της έννοιας τους αγροτικού εισοδήματος ώστε να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Αλεξιάδης εξήγγειλε νέο προσδιορισμό της έννοιας τους αγροτικού εισοδήματος ώστε να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Tύπου οι υπουργοί παρέθεσαν στοιχεία που αφορούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό των αγροτών:

Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΓΑ, από τις εισφορές τους προέρχεται ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι για το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην 4η ασφαλιστική κλάση για τους οποίους υποστήριξε ότι θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Όσο για τους ασφαλισμένους στην 3η κλάση, ανέφερε ότι θα καταβάλλουν 129 ευρώ παραπάνω. Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν στο έτος 2017 χρονιά κατά την οποία οι εισφορές των αγροτών για την κύρια σύνταξη θα υπολογιστούν με συντελεστή 14%. Για το 2018 και για το 2019 προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του συντελεστή στο 17% και στο 20%.

Αυτονομία ΟΓΑ

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η διατήρηση του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου αν και ανέφερε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την ενσωμάτωσή του στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου και οι αγρότες να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.

Τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας, θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» επισήμανε ότι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση.

Στις συναντήσεις που είχε ο Αλ.Τσίπρας στο Νταβός  συζητήθηκε το χρέος αλλά και για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Ειδικότερα, στη  συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου συζητήθηκε  το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας,το ποιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι  συζητήθηκε και η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Τζακ Λιου είπε στον πρωθυπουργό ότι «είμαστε σύμμαχοί σας στο ζήτημα του χρέους».

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τώρα,υπήρξε ανάλογο κλίμα και παρόμοιες διαβεβαιώσεις.Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Μπάιντεν φέρεται να υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά σε ότι αφορά το πολιτικό σκέλος των συναντήσεων,διότι προφανώς η συνάντησή του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αυτή που δίνει το στίγμα της οικονομικής προσέγγισης του ελληνικού προγράμματος μελλοντικά,τουλάχιστον απο την πλευρά του Ταμείου.

Ενδεχομένως  η συνάντηση Τσίπρα-Λαγκαρντ να εξέπεμψε θετικά σήματα σε ότι αφορά το χρέος και την αξιολόγηση,ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ταμείο θεωρείτε σκληροπυρηνικό ως προς τα δημοσιονομικά.

Αλλά μιας και αναζητούμε τα αισιόδοξα μηνύματα της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός,ας εστιάσουμε στη συνάντηση του με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Διευκρινίζοντας τη στάση του ΔΝΤ, η επικεφαλής του κ. Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει αλληλένδετη σχέση μεταξύ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της απομείωσης του δημόσιου χρέους,προκειμένου να υπάρξει  επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ταυτόχρονα η κ.Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Ταμείο  είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «ισχυρών οικονομικών πολιτικών», το οποίο θα περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και «σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους».

Όπως είπαμε λοιπόν,μπορεί ο πρωθυπουργός να γυρίσει και με θετικές διαβεβαιώσεις από το Νταβός,ωστόσο  προμηνύεται δύσκολο το επόμενο διάστημα, καθώς οι ισορροπίες εντός και εκτός της χώρας είναι λεπτές,με τις δυναμικές-πιέσεις που έχουν αναπτυχθεί εναντίον της παρούσας κυβέρνησης να δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική της ισχύ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα