Μάτσης: Η δημιουργία διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο θα οδηγήσει σε τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών

“Ή προώθηση της δημιουργίας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο ως μορφή λύσης, η οποία απορρίφθηκε το 2006 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των Ευρωπαϊκών κρατών, θα οδηγήσει σε τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών”, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην ευρωβουλευτής της Κύπρου Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος παρουσιάζει σήμερα στην Καλαμαριά το βιβλίο του: «Μετά Παρρησίας: Για την Ιστορία και την Αλήθεια».

Ο κ.Μάτσης είπε ότι μέσα από την προσωπική του διαδρομή και την αφήγηση των γεγονότων όπως τα έζησε, μπορεί κανείς να δει αναλυτικά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται γύρω από το παραπάνω συμπέρασμα. “Το σχέδιο Ανάν ευνοούσε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο λαός το απέρριψε όταν ρωτήθηκε στο δημοψήφισμα, με ποσοστό 76%”, σημείωσε ο κ.Μάτσης.

“Στο βιβλίο ξεκινώ την καταγραφή των απομνημονευμάτων μου από το 1952, τότε που μαθητής ακόμη, συμμετείχα σε μια διαδήλωση διαμαρτυρόμενος για την εξορία ενός δημοσιογράφου από την αγγλική αποικιοκρατία”, αναφέρει.

Μισή ώρα πριν από την παρουσίαση του βιβλίου, που θα γίνει στις 7 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Οδού Χηλής» , θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Κυριάκου Μάτση στην πλατεία Νέας Κρήνης Καλαμαριάς. “Ο αδερφός μου, Κυριάκος Μάτσης, τιμήθηκε και στην Ελλάδα για τη δράση του. Στη Θεσσαλονίκη ήρθε ως φοιτητής στη γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου”, επισημαίνει ο κ.Μάτσης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα. Στην Καλαμαριά θα το παρουσιάσουν ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ., Δημήτρης Χαραλάμπους.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδας και της Ένωσης Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας.

Το βιβλίο αναφέρεται εκτενώς στην πορεία του Κυπριακού ζητήματος και συνοδεύεται από έγγραφα και αρχειακό υλικό. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την βιωματική του πορεία, καλύπτοντας πτυχές από την παιδική και εφηβική ηλικία, διατρέχει τον αγώνα της ΕΟΚΑ και την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού, όπως την έχει ζήσει ο ίδιος, ως βουλευτής και ευρωβουλευτής και μάλιστα ως πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., στην Κύπρο και διεθνώς. Αναφέρεται στις διάφορες προσωπικότητες, που κυβέρνησαν τον τόπο, από τον Μακάριο ως τον Κληρίδη, το ρόλο του ΑΚΕΛ, καθώς και σε άλλους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα