Μάθιου Νίμιτς: Λύση «βλέπει» για το Σκοπιανό

Θετικό είναι το κλίμα, σύμφωνα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νιμιτς, όσο αφορά σε λύση στο μείζον θέμα.

Κατόπιν σημερινών δηλώσεών του μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της πΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας.

Οι συνομιλίες διήρκησαν δύο ώρες και έγιναν σε θετικό κλίμα, ενώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κος Νίμιτς προσέθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δίχως να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη, έγινε καλός διάλογος», σημειώνοντας πως και οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της καθεμιάς.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει θέσει το θέμα της επίλυσης της ονομασίας ως ύψιστη προτεραιότητα και δηλώνει αποφασισμένη να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την ώρα που και η κυβέρνηση της Αθήνας, όπως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του, δείχνει τη βούληση για επίλυση του ζητήματος.

Ο Μάθιου Νίμιτς κατέληξε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί ως δια μαγείας, καθώς χρειάζεται «πολιτική βούληση» και «καλή διπλωματία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα