Λ. Κονιόρδου: Ανάγκη σύνδεσης των μνημείων με τις τοπικές κοινωνίες

mg_51341478352825Την ανάγκη σύνδεσης της ιστορίας του τόπου με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου εκείνες να προστατεύσουν τα μνημεία τους, υπογράμμισε η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, μιλώντας σήμερα στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

 

«Θέλουμε να συνδέσουμε όλη αυτήν την ιστορία του τόπου με την καλή ανάπτυξη, μέσα από τη σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να προστατεύουν τα μνημεία τους. Επενδύοντας στην παιδεία, τα νέα παιδιά να καταλάβουν τη μεγάλη αξία των μνημείων, μέσα από τρόπους που θα τους τα κάνουμε οικεία και αγαπητά. Μετά οι πολίτες της περιοχής και οι επαγγελματίες», τόνισε.

 

Η κ. Κονιόρδου ανέφερε ως παράδειγμα τη μεταμόρφωση ενός παλιού αλωνιού σε θέατρο στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου, όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις και από αυτές «έχει ωφεληθεί όλο το χωριό, συμμετέχουν εθελοντές που δουλεύουν στο χωριό τους για να γίνει αυτό το μικρό θαύμα. Κερδίσαμε το στοίχημα με την καχυποψία των ντόπιων. Δεν ήταν εύκολο, μας πήρε κάποια χρόνια, αλλά όταν αυτό συνδέθηκε με τους ξενώνες, τα εστιατόρια, τις τοπικές κοινωνίες, αυτομάτως αγκαλιάστηκε από όλους και δεν το αντιμετώπισαν εχθρικά και καχύποπτα».

 

Η νέα υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι ήδη γίνονται επαφές με τα υπουργεία Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, γιατί «είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να συνεργαζόμαστε». Στόχος είναι να διοργανωθούν πιλοτικά προγράμματα σύνδεσης του πολιτισμού με τους παραπάνω τομείς.

 

Εξάλλου, ζήτησε από τα μέλη του ΚΣΝΜ να καταθέσουν προτάσεις, «με ποιο τρόπο θα μπορούσε το μνημείο να αποκτήσει φωνή, ζωή, χωρίς να καταστραφεί, και ποια μνημεία είναι έτοιμα για τέτοια χρήση».

 

«Πάντα, η δική μου η αρχή είναι να στοχεύω αυτό που είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, αυτό που άμεσα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στις παρούσες συνθήκες να πραγματοποιήσουμε», κατέληξε η κ. Κονιόρδου.

 

Η γγ του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη, παρουσιάζοντας τις αρμοδιότητες του ΚΣΝΜ στη νέα υπουργό, σημείωσε ότι «το συμβούλιο αυτό χειρίζεται όλα τα πολύ σοβαρά θέματα από όλη την Ελλάδα που έχουν να κάνουν με τα νεότερα μνημεία, είτε είναι θέματα προστασίας, είτε ανάδειξης, συντήρησης, ακόμα και κατεδάφισης» και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα «πολύ δύσκολο κομμάτι, γιατί έχει να κάνει με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς συχνά πρόκειται για ιδιοκτησίες άλλων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα