Λ. Αυγενάκης: Ανάλγητη η κυβέρνηση απέναντι στην ευαίσθητη ομάδα των συνταξιούχων

Στη διετή και, πλέον, καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και στα βιοποριστικά προβλήματα που δημιουργεί στους αιτούντες αναφέρεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Έφη Αχτσιόγλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην χορήγηση νέων συντάξεων από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα όλων των μισθωτών, τον ΕΦΚΑ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ευαίσθητη ομάδα των συνταξιούχων, των απομάχων της ζωής, καθίσταται σήμερα περισσότερο εμφανής από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

«Δεν φθάνουν οι υφιστάμενες περικοπές επί των συντάξεων, οι οποίες μάλιστα θα αυξηθούν από 01/01/2019, αλλά καθυστερεί υπερβολικά και η έναρξη καταβολής της σύνταξης στους νέους συνταξιούχους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης τονίζει τα εξής:

ο τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην χορήγηση νέων συντάξεων από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα όλων των μισθωτών, τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, oι τελευταίες αιτήσεις που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν κατατεθεί από τους δικαιούχους και έφεραν αριθμό πρωτοκόλλου του πρώτου εξαμήνου του 2016. Οι αιτήσεις των τελευταίων δυόμιση χρόνων παραμένει ακόμη «…στα συρτάρια», ενώ, παράλληλα, ο ακριβής αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων παραμένει άγνωστος. 

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 460.000 αιτήσεις για απονομή νέας σύνταξης βρίσκονται σε αναμονή, εκ των οποίων οι 300.000 περίπου αφορούν τους πρώην εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, ενώ οι υπόλοιπες 160.000 προέρχονται από τα υπόλοιπα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Αλλά και αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις εκκρεμούν γύρω στις 91.000 αιτήσεις, ενώ μόνο στην Κρήτη ξεπερνούν τις 10.000 αιτήσεις. Η αναμονή σύμφωνα με τους ασφαλισμένους αγγίζει τα τρία ολόκληρα χρόνια. 

Το υφιστάμενο πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο γεγονός του μεγάλου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων και της πολύχρονης αναμονής, αλλά κυρίως στο ότι έχει παγώσει η διαδικασία επεξεργασίας νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Κυκλοφορεί, μάλιστα, έντονα η φημολογία ότι οι νέες αυτές συντάξεις δεν καταβάλλονται, προκειμένου να εμφανίζεται υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ. 

Η καταστρατήγηση του δικαιώματος απονομής σύνταξης αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση του κοινωνικού κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει. Η ανάλγητη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην ευαίσθητη ομάδα των συνταξιούχων, των απομάχων της ζωής, καθίσταται σήμερα περισσότερο εμφανής από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Δεν φθάνουν οι υφιστάμενες περικοπές επί των συντάξεων, οι οποίες μάλιστα θα αυξηθούν από 01/01/2019, αλλά καθυστερεί υπερβολικά και η έναρξη καταβολής της σύνταξης στους νέους συνταξιούχους. 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκαλεί ποικίλα προβλήματα στους νέους συνταξιούχους, κυρίως οικονομικής φύσεως αφού δεν τους καταβάλλεται πλέον ούτε μισθός, ούτε σύνταξη. Το βιοποριστικό αυτό πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο στην απονομή επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με την νομοθεσία της οποίας δεν προβλέπεται η καταβολή ποσού έναντι, της λεγόμενης δηλαδή προσωρινής σύνταξης μέχρι τον υπολογισμό της οριστικής, όπως ισχύει για την κύρια σύνταξη».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

“1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τόσο για κύριες όσο και για επικουρικές συντάξεις;

2. Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της καθυστέρησης αυτής;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεκπεραίωση των εκκρεμών αυτών υποθέσεων;”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα