Λύση για το χρέος ή ακύρωση των μέτρων 2019-2020

Οι επίσημες πληροφορίες που φθάνουν το πρωί της Κυριακής από το Πεκίνο μιλούν για παγίωση της πόλωσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας στο θέμα του ελληνικού χρέους με τον Α.Τσίπρα να μιλάει για ακύρωση των μέτρων 2019-2020 σε περίπτωση άρνησης της Γερμανίας στην ελάφρυνση του χρέους.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ανατροπές τόσο στο εσωτερικό της χώρας, καθώς επιβεβαιώνει τις πραγματικές προθέσεις της ελληνικής πλευράς και αδυνατίζει την αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας εν όψει και της ψήφισης των παραπάνω μέτρων στη Βουλή, αφετέρου επισημοποιεί τη σφοδρή αντίθεση του Βερολίνου σε κάθε απόφαση ελάφρυνσης του χρέους με βεβαιότητα πριν από τις γερμανικές εκλογές και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ήδη ο κ.Σόιμπλε.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την κινέζικη πρωτεύουσα, υπήρξε απόλυτη συμφωνία στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, “Belt and Road”.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό  ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε ένα πραγματοποιήσιμο δημοσιονομικό “μονοπάτι”,δηλαδή σε μία ελάφρυνση του χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Στη δήλωση αυτή της κας Λαγκάρντ ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας έκανε σαφές ότι στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν αυτή την εβδομάδα, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, καθώς αποτελούν απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο στην περίπτωση αυτή δεν θα μετέχει πλέον καθ’οιονδήποτε τρόπο στο πρόγραμμα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες Αλ. Τσίπρας και Κρ. Λαγκάρντ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων στη φάση που διανύουμε. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη προκειμένου να αναδειχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, ο Β. Σόιμπλε επιμένει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για δύο λόγους: Πρώτον διότι κατά τη γερμανική άποψη, οποία ωστόσο δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα ρεαλιστικά στοιχεία, δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί ένα πραγματοποιήσιμο δημοσιονομικό “μονοπάτι” μετά το 2018, οπότε λήγει επίσημα το πρόγραμμα στο οποίο μετέχει το ΔΝΤ, και δεύτερον θεωρεί περίπου δεδομένο ότι τότε το ΔΝΤ θα έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε τότε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020 για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα