Ευ.Τσακαλώτος:Λύση για το χρέος έως τον Μάρτιο

“Κοινός στόχος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ένας οδικός χάρτης που άρχισε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζεται με την αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με τη συζήτηση για το χρέος. Όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει τη συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία”, επισήμανε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.greek-debt-crisis-jpg

“Θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016 και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία αυτά βήματα του οδικού χάρτη που θα αλλάξουν τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο” επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ σε ομιλία του για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, στο 26ο ετήσιο συνέδριο “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”.
Για το χρέος είπε ότι το ζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν θα το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα.

Μίλησε για μία επικίνδυνη, αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην οικονομική και στην πολιτική αβεβαιότητα.

Έκανε αναφορά σε ρήσεις συγκεκριμένου ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης περί ηθικού κινδύνου. Αλλά ηθικός κίνδυνος, είπε, υπάρχει για πολλούς. Δηλαδή αν κάποιος έχει δανειστεί πιο πολλά, κάποιος του τα δάνεισε, εξήγησε.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε και δεν τα συζητάμε, ανέφερε.

Αν είναι να πετύχει η Ελλάδα πρέπει να βρει μία νέα ισορροπία στο τρίπτυχο εμπιστοσύνη-συνεργασία-αξιοπιστία, επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης των κρατών του Βορρά με αύξηση επενδύσεων και μισθών.  Επισήμανε  ότι η εμπιστοσύνη και η  αξιοπιστία είναι έννοιες με αμφίδρομη εξήγηση, ότι η Ελλάδα πρέπει να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά αυτοί πρέπει να ισχύουν για όλους.

Νέα ισορροπία

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε εξάλλου ότι για να υπάρχει ελπίδα  “χρειαζόμαστε μία νέα ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πλευράς με τους εταίρους”. Αναφέρθηκε σε κόπωση μεταρρύθμισης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά κράτη-μέλη. Και επισήμανε ότι αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπει ο κόσμος τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει φως στο τούνελ, είπε.

Για  τις συντάξεις, είπε ότι  είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα γιατί θέλουν πολλοί θεσμοί να λυθούν προβλήματα “που δεν είναι κατάλληλοι να τα λύσουν”. Επισήμανε ως παράδειγμα  ότι ναι μεν ήταν σωστό να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις, αλλά στα 67 απολυμένος από εργοστάσιο δεν έχει πιθανότητες να βρει  δουλειά.  Και αυτό  -είπε- είναι πρόβλημα όχι του του ασφαλιστικού αλλά της ενεργητικής πολιτικής ανεργίας.

Επισήμανε έτσι ότι αν δεν λύσεις τα αλλά προβλήματα μαζί με την αλλαγή του ασφαλιστικού τότε θα υπάρχει η κόπωση των μεταρρυθμίσεων. Έφερε ως παράδειγμα και χαμηλοσυνταξιούχο που καλύπτει και τις κοινωνικές “απουσίες” του εκπαιδευτικού συστήματος ή άλλων παροχών πχ ανεργίας.

Ανέφερε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η σειρά των μεταρρυθμίσεων και να υπάρχει σειρά με τα αποτελέσματα που βλέπεις  από αυτές.

Αναφέρθηκε κριτικά στην  παρεμβάσεις που δεν έγιναν για την φοροδιαφυγή. Την συνέδεσε μάλιστα  με την αύξηση της φορολογίας.

Άσκησε κριτική στους θεσμούς για τις πιέσεις τους για υψηλές αμοιβές διοικητών  και στελεχών του ΤΧΣ  και των Τραπεζών. Είπε  ότι δεν  για να μπορέσει να γίνει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις πρέπει να υπάρχει η αίσθηση μεταξύ του ελληνικού λαού ότι πρέπει να υπάρχει μία δικαιοσύνη.

Επισήμανε  ότι δεν μπορούν οι σύγχρονες οικονομίες να βασιστούν μόνο στον ανταγωνισμό, πρέπει να βασιστούν και στην εμπιστοσύνη. Και στην αλληλεγγύη που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του προσφυγικού και της πρόκλησης που προκαλεί στην Ευρώπη. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού έχει τεράστια σημασία για την χροιά της ΕΕ, είπε.

Ένα από τα πράγματα που μας ανησυχεί -είπε- είναι ότι χωρίς λύση θα έχουμε πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το κλειδί ήταν αν αυτή η αλληλεγγύη που φαίνεται στους πρόσφυγες μπορεί να επεκταθεί και στα οικονομικά ζητήματα της ΕΕ.

Για παράδειγμα, επισήμανε οι βόρειες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους είπε αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομικής αλληλεγγύης. Θα είχαν οι χώρες του Βορά κέρδος, ανέφερε,  αλλά και οι χώρες του Νότου. Θα μπορούσαν επίσης οι χώρες του Βορά να αυξήσουν τους μισθούς και έτσι ωφεληθούν οι χώρες του Νότου και έτσι να βοηθηθεί το εξωτερικό ισοζύγιο. Το ίδιο  ισχύει -ανέφερε – και για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Έκανε αναδρομή στον Οθωμανική αυτοκρατορία και στην αυθαιρεσία της τότε διακυβέρνησης, συγκρίνοντάς την με τη δομή της οικονομίας σήμερα. Αναφέρθηκε και στο πελατειακό σύστημα αλλά και στο ρουσφέτι και την πελατειακή σχέση ως μέσο προστασίας.

Δεν είχε φανταστεί, είπε, ότι κάθε ημέρα θα πρέπει να υπογράφει μετατάξεις.

Για την πολυνομία, τους δύσκολους κανόνες και το πελατειακό σύστημα, ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει από την κυβέρνηση πολλά πράγματα για την διευκόλυνση της αδειοδότησης. Αλλά η μεταρρύθμιση του κράτους -είπε- είναι αρχή για μία διαφορετική Ελλάδα. Γιατί αλλιώς ότι και αν κάνουμε στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ή  στην υγεία, αν δεν  αποκτήσουμε ένα  κράτος που να εμπιστευόμαστε, όποια παρέμβαση, δεν μπορεί να προχωρήσει.

(Της Δήμητρας Καδδά / capital.gr)

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα