“Λύγισε” η Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η βουτιά του πετρελαίου ανέστρεψε το θετικό κλίμα που είχαν διαμορφώσει νωρίτερα τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Οι Dow Jones και S&P υποχώρησαν για τρίτη  διαδοχική ημέρα, καθώς η διολίσθηση του πετρελαίου σε χαμηλό τριμήνου άσκησε πιέσεις στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο.

Δείκτες – Στατιστικά 

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,33% στις 20.855 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 0,23% στις 2.362 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,06% τερματίζοντας στις 5.837 μονάδες.

Σημειώνεται ότι απογοήτευση προκάλεσε στους επενδυτές αργού η είδηση ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ολοένα αυξάνονται, στέλνοντας τα συμβόλαια του αργού σε χαμηλό 3 μηνών (υποχώρησε κατά 5,4% στα 50,28 δολάρια το βαρέλι).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας αύξηση για ένατο συνεχή μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέθεσαν άλλες 298.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου ADP.  “Ο Φεβρουάριος αποδείχτηκε ένας απίστευτα ισχυρός μήνας για την απασχόληση με αυξήσεις που δεν έχουμε δει για χρόνια”, σχολίασε ο Ahu Yildirmaz, αντιπρόεδρος του ADP Research Institute. “Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στον κλάδο των αγαθών, ενώ είδαμε επίσης την βιομηχανία της πληροφορίας να γνωρίζει σημαντική αύξηση”, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία έρχονται να ενδυναμώσουν τις ήδη ενισχυμένες πιθανότητες αύξησης επιτοκίων, την επόμενη εβδομάδα, από τη Fed, με την αγορά να τείνει έντονα, το τελευταίο διάστημα, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων αυξήθηκε το περασμένο έτος με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2011. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε μόλις 0,2% το 2016, σε σύγκριση με το 2015, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.  Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο η παραγωγικότητα αναπτύχθηκε 1,3% το δ΄ τρίμηνο.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 1,7% το δ΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα