Λωρίδα της Γάζας: Ανθρωπιστική κρίση λόγω των συνεχών διακοπών ρεύματος

Η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνει ότι η συνεχής έλλειψη καυσίμων και η απουσία υποδομών έχουν προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση» για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

Σε έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης δωρητών την επόμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μόνη μέσω της διεθνούς βοήθειας η παλαιστινιακή οικονομία δεν μπορεί να εξέλθει από το τέλμα, αν δεν γίνουν πρακτικές αλλαγές και χωρίς τη συνεργασία του Ισραήλ.

Το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας συχνά αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών του και δεν μπορεί να παράγει παρά ρεύμα για τέσσερις ώρες ημερησίως.

Η Χαμάς εισάγει πετρέλαιο για το εργοστάσιο μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής, όμως οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη για τις πληρωμές, γεγονός που προκαλεί συνεχείς ελλείψεις.

«Στη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα που είναι αυξημένη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι ούτως ή άλλως προβληματική, ολοένα και συχνότερα περιορίζεται σε τέσσερις ώρες την ημέρα», επισημαίνει η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

«Πρόσφατα αυτή η κατάσταση έγινε κανόνας και αφήνει τους κατοίκους της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αυτό προκαλεί ανθρωπιστική κρίση για τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας», καταγγέλλει η Μαρίνα Ουες.

Οι ελλείψεις επηρεάζουν τα νοσοκομεία, τις κλινικές, την υδροδότηση και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, καθώς και τις ανάγκες των νοικοκυριών, επισημαίνει.

Τον Ιανουάριο είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις εξαιτίας των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενδέχεται να έχουν «επικίνδυνες επιπτώσεις» στους ασθενείς.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι θα τηρεί τις υποχρεώσεις πληρωμής των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, διότι αυτό θα ενθαρρύνει τις απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις», τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η κατασκευή μιας γραμμής υψηλής τάσης από το Ισραήλ προκειμένου να συνεισφέρει να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση», συνεχίζει η έκθεση.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του παλαιστινιακού αυτού θύλακα οξύνονται από τον ισραηλινό αποκλεισμό που διαρκεί περισσότερα από δέκα χρόνια.

«Είναι απαραίτητο να αμβλυνθούν οι ισραηλινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο (…), αλλά και να ανοίξει η πρόσβαση στη Γάζα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της εργασίας», σύμφωνα με την έκθεση.

«Αν η Παλαιστινιακή Αρχή και η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές, η επίδραση της βοήθειας των δωρητών θα είναι πολύ μεγαλύτερη», καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα