Λονδίνο:Διαδηλώσεις εναντίον των πυρηνικών όπλων(Βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Λονδίνο εναντίον της ανανέωσης του βρετανικού πυρηνικού οπλικού προγράμματος Trident, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος.

Μία από τις ΜΚΟ που οργάνωσαν την κινητοποίηση, η «Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό», ανακοίνωσε ότι στην πλατεία Τραφάλγκαρ —το σημείο συνάντησης πριν από την έναρξη μιας πορείας στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας— συγκεντρώθηκαν 60.000 άνθρωποι.

Η αστυνομία απέφυγε να δώσει επίσημα κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτή την κινητοποίηση, την οποία ακτιβιστές εναντίον των πυρηνικών όπλων χαρακτήρισαν «την σπουδαιότερη εδώ και μια γενιά».

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλαν, από βήματος, το «ανήθικο» πρόγραμμα αυτό.

Η Κάρολιν Λούκας, πρώην ηγέτιδα του κόμματος των Πρασίνων, έκανε λόγο για ένα «απομεινάρι του ψυχρού πολέμου».

 

Εντός του έτους αναμένεται να ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την αντικατάσταση των τεσσάρων πυρηνικών υποβρυχίων Trident της Βρετανίας, με κόστος τουλάχιστον 31 δισεκατομμυρίων λιρών (39 δισεκ. ευρώ).

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον τάσσεται υπέρ της ανανέωσης του γηράσκοντος στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων, που έχει τη βάση του στο Φάσλεϊν, στη δυτική Σκοτία, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Βρετανίας.

Σχεδιάζει την αντικατάσταση των τεσσάρων υποβρυχίων, εκ των οποίων το ένα είναι πάντοτε ανεπτυγμένο σε κάποια αποστολή σε κάποιο σημείο του κόσμου, επί 24ώρου βάσεως, με ισάριθμα υποβρύχια Successor, τα οποία προβλέπεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

«Ο αφοπλισμός αυτή τη στιγμή θα σήμαινε ότι θα παίζαμε με την εθνική μας ασφάλεια ένα παιγνίδι που θα ήταν ανεύθυνο και θα ωφελούσε τους εχθρούς μας», δήλωσε ο Φίλιπ Νταν, υφυπουργός Άμυνας, πριν από τη διαδήλωση.

Το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του είναι βαθιά διχασμένο για το ζήτημα αυτό. Ο επικεφαλής του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, θέλει την κατάργηση του προγράμματος. «Βρίσκομαι εδώ σήμερα διότι πιστεύω σε ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά όπλα», δήλωσε στη χθεσινή συγκέντρωση. Αλλά η θέση του απέχει πολύ από το να είναι πλειοψηφική στο κόμμα του.

Το Εθνικό Σκοτσέζικο Κόμμα (SNP) είναι πολύ περισσότερο ενωμένο στην αντίθεσή του στο πυρηνικό οπλικό σύστημα αυτό της Βρετανίας, όπως υπενθύμισε η Νίκολα Στέρτζον. Η κατοχή πυρηνικών όπλων, σημείωσε, έχει πλέον γίνει «εξαίρεση» διεθνώς.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ στα οποία μπορούσε κανείς να διαβάσει συνθήματα όπως «βιβλία, όχι βόμβες», ή «καταργήστε τα πυρηνικά, σώστε τα λεωφορεία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα