Λιβύη: Τουλάχιστον 28 νεκροί από μάχες στην Τρίπολη

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Στις εχθροπραξίες, οι οποίες ξέσπασαν σε κατοικημένες συνοικίες της πόλης, αναμετρήθηκαν δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.

Παράλληλα, μια ένοπλη οργάνωση πιστή στην ΚΕΕ κατέλαβε μια φυλακή νότια της Τρίπολης, όπου κρατούνταν κορυφαία στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αργά χθες βράδυ οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΚΕΕ διευκρίνισαν ότι όλοι οι κρατούμενοι παραδόθηκαν στη δική τους δικαιοδοσία.

Οι κρατούμενοι είναι «καλά στην υγεία τους» και μετήχθησαν «σε μια ασφαλή τοποθεσία», ανέφεραν τα δύο υπουργεία σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πάνω από τριάντα εξέχουσες προσωπικότητες του προηγούμενου καθεστώτος βρίσκονταν σε αυτή τη φυλακή, ανάμεσά τους ο τελευταίος πρωθυπουργός του Καντάφι, ο Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι, και ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα Σενούσι. Αμφότεροι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 2015.

Οι χθεσινές συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 128, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ανουάρ Φρατζαλά, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει άμεσα ποια ήσαν τα θύματα.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση, ενώ επισήμανε πως «ορισμένα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να μας ενημερώσουν για τους δικούς τους απολογισμούς λόγω ενός προβλήματος στις τηλεπικοινωνίες».

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της ΚΕΕ, ο Χάσεμ Μπισρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση είναι 23 νεκροί και τουλάχιστον 29 τραυματίες.

Οι μάχες άρχισαν τα ξημερώματα στις συνοικίες Αμπού Σλιμ, Χάντμπα και Σαλαχεντίν, στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου αναπτύχθηκαν άρματα μάχης και βαρύς οπλισμός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι φωνές της λογικής (…) πρέπει να υπερισχύσουν για το καλό της χώρας», ήταν η αντίδραση του Μάρτιν Κόμπλερ, του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη. «Πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωσή του που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και κάλεσε τις αντίπαλες οργανώσεις να απόσχουν από την χρήση βίας για πολιτικούς σκοπούς.

Το απόγευμα επικρατούσε μια ανήσυχη ηρεμία στην πρωτεύουσα, όπου η έλλειψη ασφάλειας συνεχίζει να είναι χρόνιο πρόβλημα μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Οργανώσεις οι οποίες διάκεινται εχθρικά έναντι της ΚΕΕ ανέλαβαν, με αναρτήσεις τους στις σελίδες τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη σε αυτήν.

Οι μάχες άρχισαν γύρω από ένα κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται από περίπου 10 πολυτελείς βίλες οι οποίες χρησίμευαν ως γενικό αρχηγείο για παραστρατιωτικές οργανώσεις πιστές στον επικεφαλής της πρώην κυβέρνησης που δεν αναγνώριζε η διεθνής κοινότητα, τον Χαλίφα Γουέιλ, ο οποίος παραμερίστηκε μετά τη συγκρότηση της ΚΕΕ.

Η ΚΕΕ κατηγόρησε χθες τον Γουέιλ και έναν αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης, τον Σάλαχ Μπάντι, ότι φέρουν την ευθύνη για τις επιθέσεις, διαμηνύοντας ότι θα «ανταποδώσει χωρίς έλεος». Οι δύο άνδρες, που κατάγονται από την πόλη Μισράτα (δυτικά) ηγούνταν ένοπλων οργανώσεων που ανήκαν στη συμμαχία Φατζρ Λίμπια, που είχε καταλάβει την εξουσία στην Τρίπολη το 2014.

Έχουν «ξεπεράσει όλα τα όρια (…) Τίποτα δεν τους σταματάει», κατήγγειλε η ΚΕΕ σε μια ανακοίνωσή της. «Αυτό είναι το δώρο τους στους πολίτες για τον μήνα του ραμαζανιού».

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ κατάφεραν να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν εκδιώκοντας τον Μάρτιο αντίπαλες οργανώσεις από φέουδά τους, στο κέντρο της πόλης και γύρω από αυτό, έπειτα από σφοδρές μάχες.

Έκτοτε, επικράτησε στην πρωτεύουσα μια μάλλον ασυνήθιστη ηρεμία, παρότι αρκετοί τομείς της παρέμειναν εκτός κάθε ελέγχου.

Έξι χρόνια μετά την εξέγερση που σήμανε τον τερματισμό της δικτατορίας του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει παγιδευμένη σε μια ατέρμονη κρίση μετάβασης, θύμα μιας μόνιμης έλλειψης ασφάλειας, με την οικονομία της συντρίμμια και αδιάκοπες πολιτικές αντιπαλότητες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα