ΛΔ Κονγκό:Δεκάδες νεκροί στη δεύτερη μέρα διαδηλώσεων (Βίντεο)

imagehandlerΟι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χθες έπειτα από απόφαση της εκλογικής επιτροπής να επιδιώξει την αναβολή των επόμενων προεδρικών εκλογών που αναμένονται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι, ανάμεσα τους 37 διαδηλωτές και έξι αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν χθες στην πρωτεύουσα Κινσάσα έπειτα από πορεία στην οποία κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χθες έπειτα από απόφαση της εκλογικής επιτροπής να επιδιώξει την αναβολή των επόμενων προεδρικών εκλογών που αναμένονται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο Καμπιλά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου τον προεδρικό θώκο και η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών είναι ένας ελιγμός για να παραμείνει στην εξουσία. Οι σύμμαχοι του προέδρου διαψεύδουν τον ισχυρισμό και τονίζουν πως ο Καμπιλά θα σεβαστεί το Σύνταγμα.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για την Αφρική, Ίντα Σάουγιερ τόνισε πως 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και σήμερα, ενώ 20 σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα. Ο απολογισμός που αναφέρει στην ανακοίνωση της βασίζεται, σύμφωνα με την Σάουγιερ, σε αξιόπιστες πληροφορίες.

“Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ ενάντια στο πλήθος των διαδηλωτών. Άλλοι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυρπόλησαν τα κεντρικά γραφεία κόμματος της αντιπολίτευσης χθες το βράδυ”, τόνισε στην ανακοίνωση της.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένστολοι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κεντρικά γραφεία τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκαν εμπρηστικές επιθέσεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα έκανε λόγο για 50 νεκρούς.

“Έχουμε λάβει επίσης αξιόπιστες πληροφορίες ότι διαδηλωτές σκότωσαν τουλάχιστον έξι αστυνομικούς και υποστηρικτές του (κυβερνώντος κόμματος) PPRD και παράλληλα έκαψαν και λεηλάτησαν αρκετά καταστήματα και αστυνομικά τμήματα”, πρόσθεσε η Σάουγιερ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πέρο Λουγιάρα τόνισε στο Ρόιτερς πως ο απολογισμός των νεκρών είναι 17 και πως η ανακοίνωση του HRW αποτελεί “συνηθισμένη” υπερβολική εκτίμηση της οργάνωσης. Το υπουργείο ανέφερε πως τρεις από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.

Ένας εκπρόσωπος του Επιτρόπου των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Γενεύη ότι περίπου 200 άνθρωποι πιστεύεται ότι συνελήφθησαν την Δευτέρα και πως τα ΗΕ έλαβαν αναφορές για υπέρμετρη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Κονγκό δεν έχει πραγματοποιήσει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας έπειτα από την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο το 1960. Αυτές είναι οι χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στην Κινσάσα από τον Ιανουάριο του 2015, όταν είχαν σκοτωθεί πολλές δεκάδες άνθρωποι.

Την Δευτέρα, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και να συμφωνήσουν στην ταχεία διοργάνωση προεδρικών εκλογών. Η Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε Κονγκολέζους αξιωματούχους, υπαίτιους για την βία και την καταστολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα