Λαγκάρντ: Brexit χωρίς συμφωνία είναι το χειρότερο σενάριο

Προειδοποίηση για την αβεβαιότητα που προκαλεί για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας σήμερα στο CNBC ότι αποχώρηση της χώρας χωρίς συμφωνία είναι «προφανώς το χειρότερο σενάριο».

Ήδη από τον Νοέμβριο το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι Brexit χωρίς συμφωνία θα κόστιζε στη Βρετανία 6% του ΑΕΠ.

Εντωμεταξύ, χθες βράδυ κατατέθηκαν έξι τροπολογίες στο νέο σχέδιο που παρουσίασε στο κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με πιο χαρακτηριστικές αυτή του Εργατικού Κόμματος και της βουλευτή του Ιβέτ Κούπερ, οι οποίες φαίνεται πως έχουν σημαντική υποστήριξη από τη βρετανική Βουλή.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ψηφίσουν σε εναλλακτικά σχέδια από την συμφωνία της Μέι, όπως η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σκέφτεται επίσημα το ενδεχόμενο αυτό, αν και η πρόταση κατατέθηκε με τρόπο που δεν δεσμεύει την ηγεσία του κόμματος. Συγκεκριμένα, προτείνει οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν εάν θέλουν το δημοψήφισμα και επίσης εάν θέλουν το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit. «Η τροπολογία επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν επιλογές που βάζουν τέλος στο αδιέξοδο του Brexit και εμποδίζουν το χάος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Ήρθε η στιγμή το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών να έρθει στο προσκήνιο, κρατώντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής ενός δημοψηφίσματος» δήλωσε ο Κόρμπιν.

Από την άλλη, η πρόταση της Ιβέτ Κούπερ, εάν συζητηθεί και γίνει αποδεκτή, μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να παρατείνει το άρθρο 50, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο, πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ προειδοποίησε ότι η Βρετανία ίσως να μην πάρει την έγκριση της ΕΕ για την παράταση της ημερομηνίας εξόδου, καθώς μία τέτοια απόφαση δεν είναι μονομερής. Όπως ανέφερε στο BBC Radio 4, υπάρχει ανησυχία από τις Βρυξέλλες για την παράταση και τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για τις ευρωεκλογές.

-Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπέν κατέθεσε τροπολογία για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν «ενδεικτικές ψηφοφορίες» γύρω από τις διάφορες επιλογές για το Brexit.

-Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ, τροπολογία (την υπογράφουν εφτά βουλευτές των Τόρις και θα μπορούσε να περάσει με την υποστήριξη των Εργατικών) που προβλέπει ότι οι προτάσεις των βουλευτών για τις επιλογές γύρω από το Brexit θα έχουν προτεραιότητα στον κοινοβουλευτικό χρόνο.

-Οι βουλευτές των Εργατικών Λίζα Νάντι και Στέλλα Κρίσι, τροπολογία με την οποία ζητούν συνέλευση πολιτών και η πρόεδρος της επιτροπής επιχειρηματικότητας (βουλευτής των Εργατικών), Ρέιτσελ Ριβς, τροπολογία για την παράταση του άρθρου 50.

Αναμένεται να κατατεθούν κι άλλες τροπολογίες μέχρι την ψηφοφορία του νέου σχεδίου, στις 29 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα