Λαγκάρντ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος της Ελλάδας

Μια στροφή – ίσως απότοκος της συνάντησής της με την Μέρκελ – έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Η επκεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας  ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία.

Ωστόσο τόνισε πως το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της.

Εξήγησε ότι υπάρχει ακόμη διχογνωμία για το αν θα μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

Φρόντισε δε να καταστήσει ακόμη πιο σαφές το μήνυμα του Ταμείου προς το Eurogroup: «O,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης» είπε. .

«Βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την Ελλάδα», ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Επισήμανε ακόμα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προσφέρει πρόγραμμα με ευνοϊκούς όρους Ελλάδα, αλλά θα εφαρμόσει τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα μέλη του οργανισμού.

Σημείωσε πάντως ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί «πραγματική πρόοδος» στις διαβουλεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, ενώ αρνήθηκε ότι το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα περισσότερη λιτότητα.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, η επαναφορά των οποίων, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, θα τεθεί επί τάπητος μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018.

Η επικεφαλής του Ταμείου δεν δήλωσε επί της αρχής αντίθετη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επικαλούμενη μάλιστα παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ που συνέδεε την ύπαρξη συνδικάτων με αύξηση της ισότητας.

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως χρειάζεται μία σωστή ισορροπία ανάμεσα στις συμβάσεις που βελτιώνουν το στάτους των εργαζόμενων, ειδικά των αδύναμων, και σε αυτές που ουσιαστικά γίνονται εμπόδιο στην ευελιξία, την παραγωγικότητα και την πρόοδο σε μία οικονομία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα