Λαβρόφ: «Ρωσοφοβική» χώρα σκηνοθέτησε τη χημική επίθεση στην Ντούμα

Η φερόμενη χημική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στην Ντούμα της Συρίας «σκηνοθετήθηκε» με τη βοήθεια των «ειδικών υπηρεσιών ενός κράτους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τη χώρα αυτή, την οποία χαρακτήρισε μόνον «ρωσοφοβική».

«Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι πρόκειται για άλλη μια σκηνοθεσία και ότι οι ειδικές υπηρεσίες ενός κράτους, το οποίο βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή μιας ρωσοφοβικής εκστρατείας μετείχαν σε αυτήν την σκηνοθεσία», σημείωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την συριακή οργάνωση Λευκά Κράνη, τους διασώστες στις ζώνες των ανταρτών, και την μη κυβερνητική οργάνωση Syrian American Medical Society, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 7 Απριλίου στην Ντούμα από επίθεση με “τοξικά αέρια”, η οποία αποδίδεται από τους Δυτικούς στις κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες απορρίπτουν ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε τα Λευκά Κράνη ότι «σκηνοθέτησαν μπροστά στις κάμερες μια χημική επίθεση κατά των αμάχων».

Ο Λαβρόφ σημείωσε εξάλλου στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ότι ελπίζει να μην επαναληφθεί στη σύγκρουση στη Συρία αυτό που έγινε στη Λιβύη και το Ιράκ. «Θεός φυλάξοι από οποιαδήποτε περιπέτεια στη Συρία μετά την εμπειρία της Λιβύης και του Ιράκ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και ο παραμικρός εσφαλμένος υπολογισμός στη Συρία θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν βοηθούν τον διάλογο.

«Ακόμη και η παραμικρή υπερβολή θα προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη και άλλες εξελίξεις τις οποίες ούτε εμείς ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι μας χρειάζονται», αλλά μπορεί να «χαροποιούν αυτούς που προστατεύονται από έναν ωκεανό», υπογράμμισε.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους διαύλους επικοινωνίας τους για το θέμα της Συρίας, κατέληξε εξάλλου όσον αφορά το θέμα της Συρίας.

Για την υπόθεση Σκριπάλ, ο Λαβρόφ υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δεν επιβεβαίωσε στην έκθεσή του την προέλευση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η έκθεση του ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε μόνον την σύνθεση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό τον ισχυρισμό της Βρετανίας ότι η έκθεση του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνει τη θέση της στην υπόθεση Σκριπάλ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα