Λαβρόφ: Παρωχημένο το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο

Αναχρονιστικό χαρακτήρισε το υφιστάμενο καθεστώς εξωτερικών εγγυήσεων για την Κύπρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Οι ξένες εγγυήσεις στην Κύπρο δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και το σύστημα εγγυήσεων είναι παρωχημένο. Οι υφιστάμενες εγγυήσεις πρέπει να αντικατασταθούν από τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη, τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ επισημαίνοντας ότι «η πολυδιάστατη συνεργασία βασίζεται σε πατροπαράδοτους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, σε πνευματική και πολιτιστική συγγένεια και υπηρετεί το έργο της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Ο Κύπριος υπουργός σχολίασε από την πλευρά του ότι το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη φάση, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που σταμάτησε το 2017.

«Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνή ζητήματα και θέματα άπτονται της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα