Λαβρόφ: Η ανάφλεξη στο Ντονμπάς απειλεί τη διαδικασία του Μινσκ

Για τη Μόσχα η ανάφλεξη στο Ντονμπάς απειλεί τη διαδικασία του Μινσκ, το Παρίσι την καλεί να «κάνει το παν» για να διακοπεί η βία

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό σήμερα ότι η ανάφλεξη της βίας στην ανατολική Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να ακυρώσει τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών για την ειρήνη, ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική διπλωματία.

Ο Ερό είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα πρέπει να κάνει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να εγγυηθεί ότι θα τερματιστεί η κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο χρόνων δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη Συρία.

Σε ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ για τη συνδιάλεξη, τονίζεται ότι ο Ερό θεωρεί την κατάσταση «πολύ ανησυχητική», είπε ότι έχει ζωτική σημασία να γίνουν διαπραγματεύσεις με το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας (δηλαδή με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας) για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στο Ντονμπάς.

Ο Ερό «κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του να κάνει τα πάντα για να τερματιστεί η κατάσταση αυτή ώστε πρωτίστως να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επέρριψε την ευθύνη για την ανάφλεξη των τελευταίων ημερών γύρω από τη βιομηχανική πόλη Αβντιίβκα αποκλειστικά στη Ρωσία.

«Η πλήρης ευθύνη για την πρόσφατη ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από τη βιομηχανική ζώνη Αβντιίβκα (…) ανήκει στη Ρωσία και τους (αυτονομιστές) μαχητές που υποστηρίζει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Επίσημα η Μόσχα διαψεύδει πως προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι ελπίζει πως οι αυτονομιστές έχουν αρκετά πυρομαχικά για να αντιδράσουν στις επιθετικές ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε, του ουκρανικού στρατού.

«Το βασικό είναι να πειστεί το Κίεβο να σταματήσει αυτές τις ριψοκίνδυνες ενέργειες οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα