Λαβρόφ:Η αντίσταση των ανταρτών στο Χαλέπι θα καμφθεί τις επόμενες ημέρες

Η αντίσταση των ανταρτών στο Χαλέπι είναι πιθανό να καμφθεί τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μόνο η επέμβαση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας επέτρεψε στους Σύρους να σταματήσουν αυτή την απειλή (του Ισλαμικού Κράτους) με μεγάλη δυσκολία και να αρχίσει να εκδιώκει τους αντάρτες. Ελπίζω ότι τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες η κατάσταση στο Χαλέπι θα έχει επιλυθεί. Έχουμε δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να φύγουν», είπε ο Λαβρόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Εκτιμώ ότι οι αντάρτες θα πάψουν να αντιστέκονται τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η Μόσχα αναγκάζει τους πολίτες να φύγουν από το Χαλέπι, δεν είναι αληθείς.

«Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι σε διεθνείς οργανισμούς κάνουν δημόσιες δηλώσεις ότι είναι κακή ιδέα (να φύγουν οι άμαχοι από το Χαλέπι), ότι οι Ρώσοι αναγκάζουν τους αμάχους να φύγουν από το Χαλέπι. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να φύγει. Αυτοί που θέλουν να φύγουν είναι οι μόνοι που φεύγουν», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, βασικός στόχος στη Συρία αυτή τη στιγμή είναι να επιλυθεί η κατάσταση στο Χαλέπι και να επιστρέψει η πόλη στην καθημερινότητα. «Βασικός στόχος τώρα είναι να τερματιστεί η τραγωδία στο Χαλέπι, να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα, να ξεκινήσει η αποκατάσταση αυτής της αρχαίας και κεντρικής, της μεγαλύτερης συριακής πόλης», σημείωσε.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων στο ανατολικό Χαλέπι από τον συριακό στρατό.

Εξάλλου ο Αντρέι Κελίν, διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επεσήμανε ότι είναι πιο εύκολο για τη Ρωσία να καταλήξει σε συμφωνία για την κατάσταση στη Συρία με την Τουρκία, παρά με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον «άκαρπες». “Υπήρχε ένα περίπλοκο μπλέξιμο διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Χαλέπι (…) Από όσα κατανοώ για εμάς ήταν πολύ πιο απλό να καταλήξουμε σε συμφωνίες με την Τουρκία απ’ ό,τι με τους Αμερικάνους”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα