Λάρισα: Ξεκινά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με πόρους του ΕΣΠΑ

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρισας, περιλαμβάνει επενδύσεις σε 17 έργα και δράσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την πρόνοια, την επιχειρηματικότητα και τις συγκοινωνίες, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από πόρους του ΕΣΠΑ, την έγκριση του οποίου υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Για το θέμα δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από τον Κώστα Αγοραστό, τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Μελίνας Σαραφίδου.

Όπως είπε ο κ. Αγοραστός, “17 έργα, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, αλλάζουν και αναμορφώνουν τη Λάρισα τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για έργα- επενδύσεις, μέσω ενός ολοκληρωμένου αστικού προγράμματος ανάπτυξης. Έργα όπως το Προσκήνιο Πολιτισμού, παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμοι, αναπλάσεις, έργα πρόνοιας, περιβάλλοντος, τα οποία πρόκειται να τονώσουν την επιχειρηματικότητα μέσα στην περιοχή παρέμβασης”.

Επίσης πρόσθεσε: “Από το 2014, όταν ξεκίνησε η διαδικασία του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ΕΣΠΑ 2014-2020, βλέποντας ότι οι πόλεις πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συντάξαμε και περάσαμε, μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για πόλεις πάνω από 70.000 κατοίκους, όπως προέβλεπε η οδηγία, τις παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που γίνονται ολοκληρωμένα για πρώτη φορά. Υπήρξε μια μεγάλη συνεργασία με τον δήμαρχο, κ. Απόστολο Καλογιάννη και τις Υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής και του Δήμου Λαρισαίων, για να αρχίσει από σήμερα η υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι δίνουμε ένα άλλο “αέρα” στην πόλη της Λάρισας, η οποία καλείται να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, βασισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, όσον αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της διατήρησης και εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης είπε ότι πρόκειται να γίνουν έργα που θα σηματοδοτήσουν την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, κυρίως υποβαθμισμένων κέντρων και επαγγελματικών ζωνών.

“Θέλουμε την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης με αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανασυγκρότηση των κοινωνικών υποδομών, την προώθηση της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον. Ως μέσα για την επίτευξη του σκοπού δεν είναι τίποτα άλλο από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προώθηση της καινοτομίας και η διασύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα. Στα προγράμματα δώσαμε βάρος στην ανάπτυξη δομών κοινωνικής προστασίας,. αλλά και οικονομίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία υποδομών και χώρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών”, ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε: “Εργαστήκαμε με τις υπηρεσίες μας, συνθέτοντας ένα πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά μόνο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αφορά και ένα συμπληρωματικό έργο που κάνουμε με ιδίους πόρους, αλλά και ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια η ΔΕΥΑΛ και επηρεάζει την αστική ανάπτυξη της πόλης” και συμπλήρωσε:

“Είμαστε σε θέση σήμερα, να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα αυτό και να τρέξουμε ως Δήμος για την υλοποίηση αυτών των έργων για να έχουμε και την ανάλογη απορροφητικότητα. Το προηγούμενο διάστημα μας απασχόλησε ένα μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με την ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά την περίοδο εκείνη. Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για τη Λάρισα, μαζί βέβαια με τα έργα ποδηλατοδρόμων και ήπιας κυκλοφορίας, όπως και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, ο περιφερειάρχης και η Διαχειριστική Αρχή να έχουν εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλιο για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου” είπε ο κ. Καλογιάννης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα