Κ. Χατζηδάκης: Τα στοιχεία και οι δείκτες διαψεύδουν την κυβέρνηση

Εκτόξευσαν τις οφειλές των πολιτών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 60% από το τέλος του 2014, οδήγησαν σε 4,85 εκατ. κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, υπερφορολόγησαν, το ποσοστό της φτώχειας έφτασε στο 15,8% κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτοσυγχαίρονται, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του για τον Προϋπολογισμό του 2019.

Τα στοιχεία και οι δείκτες όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης διαψεύδουν σε όλους τους τομείς την κυβέρνηση που αυτοεπαίρεται για τις επιδόσεις της στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, το ΕΣΠΑ, την κοινωνική της πολιτική και το υπερπλεόνασμα και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα διερωτήθηκε – κατά το γνωστό τραγούδι – με σκωπτικό τόνο: “Μας υποχρέωσες, μα δεν μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες”….

Όπως τόνισε ο κ. Χατζιδάκης, η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για τις επιτυχίες της στους τομείς αυτούς, όμως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τους οικονομικούς δείκτες:

– Όσον αφορά την ανάπτυξη: το δεύτερο τρίμηνο του 2018, είχαμε την χαμηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ (0.2%) όντας στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,4%). Κι αυτό την στιγμή που την περίοδο 2015 – 2017 η Πορτογαλία είχε ανάπτυξη 6,1%, η Κύπρος 9,3% η Ιρλανδία 13% και η Ελλάδα μόλις 0.9%

– Αναφορικώς με τις επενδύσεις: οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2017, σε απόλυτες τιμές, ήταν στο 1/3 αυτών που είχαμε το 2007, δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση. Ενώ οι δημόσιες επενδύσεις κατρακύλησαν το 2017 στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, με την σωρευτική υστέρησή τους μέχρι σήμερα – έναντι του στόχου – να ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ.

– Σχετικώς με το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ (26.9.2018) η Ελλάδα είναι 16η στις πληρωμές των έργων (19%) και 21η στην συμβασιοποίησή τους (56%) δηλαδή κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

– Για την κοινωνική πολιτική: Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι είμαστε τελευταίοι στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Συγκεκριμένα ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, κατά μέσα όρο στα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση κατά το 1/3 (32,4) ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 15,8%.

– Αναφορικά με το υπερπλεόνασμα: Στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα της δραματικής υστέρησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, ενώ είναι και αποτέλεσμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που αυξήθηκαν κατά 11% τον Αύγουστο και ξεπέρασαν τα 3 δισ. παρότι είχαν εκταμιευθεί για την αποπληρωμή τους δανειακοί πόροι ύψους 7 δισ. ευρώ, αλλά και αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που μας έκανε πρωταθλητές του ΟΟΣΑ στις αυξήσεις φόρων, εκτόξευσαν τις οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κατά 60% από το τέλος του 2014 και οδήγησαν σε 4,85 εκατ. κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα