Κ. Φίλης: Ο Ερντογάν κάνει διαχείριση ζημιάς- Δεν μπορεί να αγνοήσει την ΕΕ

Στον απόηχο της απόφασης της ΕΕ για τη συμπεριφορά της  Τουρκίας και πριν από τη Σύνοδο στη Βάρνα (Δευτέρα, 26/3), μίλησε «Στο Κόκκινο» ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Σχολιάζοντας τη θέση, την οποία έλαβε η Σύνοδος της ΕΕ, ο Κ. Φίλης είπε:

«Είναι μια ισχυρή δήλωση για την Τουρκία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις πλέον εμφατικές των τελευταίων ετών, αν όχι η εμφατικότερη (…). Ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βεβαίως έχει πλέον και συνειδησιακό πρόβλημα με την Τουρκία κι αυτό έρχεται να ‘κουμπώσει’ με την στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου (…) Ταυτοχρόνως όμως η ΕΕ- κι αυτό είναι σώφρων πολιτική- δεν επιθυμεί να κόψει πλήρως τις γέφυρες με την Άγκυρα. Γνωρίζει ότι στην Τουρκία επικρατεί έξαρση εθνικισμού, ότι στο επόμενο διάστημα ο Ερντογάν ‘θα παίξει τα ρέστα του’ για την πολιτική του επιβίωση, σε πολλά μέτωπα. Στη Συρία, στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, στις σχέσεις με τις ΗΠΑ (…). Δεν θα ήθελε η ΕΕ να δει την Τουρκία να απομακρύνεται έτι περαιτέρω από την Ευρώπη».

«Η Άγκυρα χρειάζεται τα ευρωπαϊκά κεφάλαια»

Ο κ. Φίλης ρωτήθηκε αν εκτιμά ότι είναι, πλέον, μειωμένες οι δυνατότητες της ΕΕ να επηρεάσει αποτελεσματικά την πολιτική της Άγκυρας, δοθέντος πως το καθεστώς Ερντογάν, αφενός κρατά στα χέρια του ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί τον «ροοστάτη» των προσφυγικών ροών (και μάλιστα προειδοποιεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφήσει την Ευρώπη να «πλημμυρίσει» από πρόσφυγες) και αφετέρου δεν ενδιαφέρεται για καμία ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Άρα δεν μπορεί η ΕΕ να πιέσει την Άγκυρα, απειλώντας την με «πάγωμα» τέτοιων διαδικασιών.

«Είναι σωστή η διαπίστωση για την μη ευρωπαϊκή προοπτική της σημερινής Τουρκίας, αλλά τα θέματα δεν είναι μονοσήμαντα» σημείωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πρώτες σε επενδύσεις στη γείτονα χώρα. Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να διαταράξει αυτή τη ροή κεφαλαίων, ειδικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημάδια κάμψης στην τουρκική οικονομία».

«Θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια της η Τουρκία, αν…»

Ο γνωστός διεθνολόγος πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως τυχόν σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει «τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που επενδύονται στην Τουρκία και – κατά δεύτερο λόγο- τα αμερικανικά».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει την ΕΕ, έστω κι αν ο λόγος του Ερντογάν είναι πύρινος», είπε ακόμη ο κ. Φίλης. Επεσήμανε δε ότι δεν θα ήταν εύκολη απόφαση για την Τουρκία τυχόν ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. «Απειλεί, αλλά δεν το έχει κάνει ως τώρα (…). Αν το κάνει, θα πάψει να έχει διαπραγματευτικό όπλο. Θα ήταν σαν να πυροβολεί τα ίδια του τα πόδια, το καθεστώς Ερντογάν».

Στη συνέχεια ο κ Φίλης αναφέρθηκε στην τουρκική ανάμειξη στη Συρία, παρατηρώντας πως η Άγκυρα, πέρα και πίσω από τις ηχηρές δηλώσεις, πασχίζει να ισορροπήσει. Κι αυτό διότι δεν την συμφέρει να δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και τη Ρωσία, «που είναι τώρα ο βασικός παίκτης στην περιοχή αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη ο Ερντογάν προσπαθεί τώρα να κάνει «διαχείριση ζημιάς». Κι αν αυτή η ζημιά αποδειχθεί μεγάλη, πρόσθεσε, τότε θα αυξηθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα θα επιδιώξει να ‘αποφορτίσει’ σε άλλα μέτωπα την πίεση, την οποία θα ασκούν σε βάρος της τυχόν επαχθείς-  για την ίδια- εξελίξεις στο συριακό και κουρδικό μέτωπο.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα