Κ. Ρέκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τόσα πολλά χρήματα από τις αγορές

Η Ελλάδα Δεν θα χρειαστεί τόσο πολλά χρήματα από τις αγορές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κλάους Ρέκλινγκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Επικαλούμενος την επιστροφή της χώρας μας στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο επικεφαλής του ESM εξήγησε πως η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές αναζητώντας κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της, τονίζοντας ωστόσο πως, για μια επιτυχημένη έξοδο, οι αγορές χρειάζονται επιβεβαίωση ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζοντας ότι άλλες χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από τον ESM βγήκαν στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματός τους, ο Regling είπε πως είναι καλή στιγμή για την Ελλάδα να ξεκινήσει η συζήτηση και να χαράξει μια στρατηγική, αφού δεν μπορεί να στηρίζεται στα κεφάλαια του ESM έως τον Αύγουστο του 2018 και την αμέσως επόμενη ημέρα να βγει στις αγορές. “Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της”, είπε.

O Regling επισήμανε πως σήμερα εκταμιεύτηκε η δόση των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici να χαρακτηρίζει από την πλευρά του την εκταμίευση ως ανταμοιβή της προσπάθειας των Ελλήνων.

Μετά το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και το μέλλον της οικονομικής νομισματικής ένωσης. Ο Moscovici σημείωσε ότι η πρώτη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ ήταν θετική, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην επαναφορά του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Jeroen Dijsselbloem είπε σήμερα έγινε μια γενική συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και πως ο δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι στο Ταλίν.

Επί τάπητος στο Eurogroup τέθηκαν επίσης οι κανόνες περί αφερεγγυότητας των τραπεζών της Ευρωζώνης με έμφαση στο ρόλο που παίζουν στις εθνικές πρακτικές εποπτείας που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Dijsselbloem τόνισε ότι ένα λειτουργικό πλαίσιο κανόνων κρίνεται απαραίτητο για τη γρήγορη και αποτελεσματική μείωση του υπερβολικού χρέους και τη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να επεκτείνουν το δανεισμό τους στην οικονομία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα