Κ. Νοτοπούλου: Στρατηγικός επανασχεδιασμός της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Να επανασχεδιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ) πάνω στους άξονες της στήριξης των ερευνητών και των νέων επιχειρηματιών, της προσέλκυσης επενδύσεων, της συνεργασίας και της εξαγωγής καινοτομίας, καλείται  ο νέος πρόεδρος του φορέα, δρ Κυριάκος Λουφάκης, όπως επισήμανε σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, σε δηλώσεις της μετά από συνάντησή τους στο διοικητήριο.

Από την πλευρά του, ο δρ Λουφάκης, που αντικαθιστά τον επιχειρηματία Παντελή Αγγελίδη στο “τιμόνι”, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά από 14 χρόνια ύπαρξης, η ΑΖΚ είναι σε θέση να εξελιχθεί και να γίνει συντονιστής όλων των θυλάκων καινοτομίας της πόλης και προανήγγειλε διαδοχικές συναντήσεις με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας. Τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα εταιρειών και θερμοκοιτίδες, σημείωσε ότι η εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι αναγκαία και διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος για την προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη τμημάτων ‘Ερευνας και Ανάπτυξης από το εξωτερικό, παρότι ακούγεται σήμερα σαν μακρινό όραμα.

Αναλυτικότερα, ο δρ Λουφάκης επισήμανε ότι ανέκαθεν πίστευε πως η καινοτομία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, πάνω στο οποίο η πόλη μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της κι αυτόν τον ρόλο υπηρετεί η Ζώνη Καινοτομίας. «Μετά από 14 χρόνια και χάρη στις προσπάθειες των προηγούμενων προέδρων, η Ζώνη έχει φτάσει σε σημείο που μπορεί (…) να γίνει ο συντονιστής όλων των θυλάκων καινοτομίας της πόλης, όπως το ΑΠΘ, το ΕΚΕΤΑ, οι υπόλοιποι ερευνητικοί φορείς, η Τεχνόπολη και οι θερμοκοιτίδες (…)» είπε και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ γνωστοποίησε ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με ορισμένους από τους φορείς και στις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με όλους, «γιατί η καινοτομία και η έρευνα δεν παράγεται από την ΑΖΚ, η Ζώνη είναι ο υπηρέτης και συντονιστής όλων των θυλάκων που παράγουν καινοτομία και αυτός είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός ρόλος, μέσω του οποίου μπορούν να υπάρξουν συνέργειες».

Ο νέος πρόεδρος της ΑΖΚ επισήμανε ακόμη η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητικά ιδρύματα που παράγουν τεχνολογία και καινοτομία, ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να βοηθηθούν οι αξιόλογες νέες προσπάθειες που γίνονται. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι όπου θα υπάρχει συγκέντρωση εταιρειών, που θα έχουν εκεί τα  ερευνητικά τους κέντρα. «Αν οι θερμοκοιτίδες βρίσκονται στο ίδιο σημείο, η επαφή αυτή θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα, πάντα με τη συμμετοχή της ΑΖΚ» υπογράμμισε, ενώ επισήμανε ότι ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα είναι η συνέχιση της διαφήμισης της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό.

«Προχωράμε ταχύτατα και αποφασιστικά, προκειμένου η ΑΖΚ να αποτελέσει στη μεταμνημονιακή εποχή το όχημα  εκείνο, που θα  αξιοποιήσει το δυναμικό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος μας είναι αρχικά να συνενώσει και να υποστηρίξει απόλυτα όλες τις προσπάθειες καινοτομικών δραστηριοτήτων(…)ώστε η περιοχή να προσελκύσει  επενδύσεις, να εξάγει  καινοτομία και πρώτα από όλα να υποστηρίξει ερευνητές και νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ο νέος πρόεδρος καλείται  να επανασχεδιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΑΖΚ πάνω στους άξονες αυτούς. Το ΥΜΑ-Θ συνεισφέρει με πόρους, τεχνογνωσία και φυσικά την αμέριστη πολιτική μας στήριξη. Ο κ.Λουφάκης χαίρει της εκτίμησης και του θαυμασμού ολόκληρης της πόλης. Είμαι βέβαιη ότι στην ΑΖΚ την επόμενη μέρα θα έχει καταφέρει να φέρει μετρήσιμο αντίκτυπο» υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείσα αν πρόκειται ν’ αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ζώνης το 2019 απάντησε ότι αυτή τη στιγμή οι πόροι, που προέρχονται από το ΥΜΑΘ, ανέρχονται σε περίπου 200.000 ευρώ  και πρόσθεσε «βέβαια πρέπει να αναζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία» παραπέμποντας για περισσότερα στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δρος Λουφάκη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα