Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κράτος ως κομματικό λάφυρο

mitsotakisTην ανησυχία του για την β` αξιολόγηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Παράλληλα χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση πυλώνα που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους δήμους του ΒΑ Αιγαίου που “σηκώνουν μεγάλο βάρος του προσφυγικού και σε όλες τις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα” καθώς, όπως είπε,  “έχουν επωμιστεί ευθύνες που δεν αναλογούν και τα χουν πάει μια χαρά ενώ η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό”.  “Η κυβέρνηση, όχι μόνο σας έχει εγκαταλείψει, αλλά δεν διστάζει να σας απαξιώνει, χρεώνοντας σε εσάς τις δικές της παραλείψεις, την δική της διαχειριστική αποτυχία» δήλωσε.
Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση στην β` αξιολόγηση κάτι που, πρόσθεσε, θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία.
«Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός «κόφτης» και το «υπερταμείο». Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».
“Ανεξάρτητα αν ο Α. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα είναι σταθερά απών για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις απαραίτητες έτσι ώστε να βγει η χώρα από τη κρίση” δήλωσε.
Απευθυνόμενους στους  δημάρχους  υπογράμμισε ότι δεν τους διαχωρίζει με βάση την κομματική τους ταυτότητα και αναγνωρίζει πως οι δήμοι είναι ένας “απαραίτητος θεσμός για τη δημοκρατία”
“Γνωρίζω καλά τις παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ασφυκτική παρέμβαση του κράτους. Υπάρχει ένα δαιδαλώδες και αναγχρονιστικό πλαίσιο που αναιρεί την αυτοτέλεια των δομών της αυτοδιοίκησης” σημείωσε επισημαίνοντας πως πρέπει να μεγιστοποιηθεί η  βαρύτητά στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους άξονες για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου, ανάλυση προβλημάτων Καλλικράτη, αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του συντάγματος, διεύρυνση του κύκλου αρμοδιοτήτων, διαδημοτική συνεργασία για τεχνική βοήθεια για την αναπτυξιακή αποκέντρωση, λογιστικό έλεγχο στους δήμους.
 “Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους ΟΤΑ είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. Στην κατεύθυνση της πλήρους επίτευξης του στόχου αυτού, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 102 ώστε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της «τοπικής υπόθεσης» και να διευρυνθεί αποφασιστικά ο κύκλος των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ”.
Σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι αν γίνει κυβέρνηση θα μπορέσει να αυξήσει αμέσως τη χρηματοδότηση αλλά ότι σκοπεύει να αυξήσει τους πόρους μέσα από  τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους,  με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού.
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε “ότι το κράτος θα εποπτεύει την κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος αλλά ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των ΟΤΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης”.
Τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης χωρίς αυτό να  σημαίνει απολύσεις και υπέρ της κινητικότητας καθώς  είναι “ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό”.
Τέλος εξέφρασε  την αντίθεση της ΝΔ στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι χρησιμοποιεί το κράτος ως «κομματικό λάφυρο»
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα