Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση καταρρέει και βλέπει φαντάσματα διαπλοκής

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο Βερολίνο με μία πρόθεση ισχυρή και συνάμα ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο στήνει τα καίρια αφηγήματά του. Θέλησε στους συνομιλητές του επί γερμανικού εδάφους να φέρει στο προσκήνιο το μέλλον. Να παρουσιάσει το όραμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το “αύριο” της χώρας. Για το πώς θα φέρει επενδύσεις. Για το πώς θα θέσει αναχώματα ισχυρά στο κύμα της υπερφορολόγησης, το οποίο έστησε μέγγενη στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Για το πώς θα δημιουργήσει νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Για το πώς θα κατευθύνει το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει στις φοροελαφρύνσεις και στις στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις. Σε αυτά πόνταρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, για να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Βερολίνο μέσα σε διάστημα 16 μηνών. Και από τον κύκλο των επαφών που μόλις ολοκληρώθηκαν, η ικανοποίηση στο “γαλάζιο” στρατόπεδο για τα αποτελέσματα των τετ α τετ Μητσοτάκη, με αιχμή αυτό με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, είναι διάχυτη.

“Ήταν μία πολύ καλή κουβέντα αυτή με τον κ. Σολτς. Εστίασε περισσότερο στο μέλλον της χώρας και λιγότερο στο παρελθόν. Για εμένα ήταν ευκαιρία να παρουσιάσω το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Για το πώς η χώρα θα μπορέσει να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης που θα εξασφαλίσουν ευημερία στους Έλληνες και δυνατότητα σταθερής χρηματοδότησης στην οικονομία”, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο. “Παρουσίασα το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΝΔ για πως θα επανέλθει η οικονομία σε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει ευημερία στους Έλληνες και δυνατότητα σταθερής χρηματοδότησης στην οικονομία. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει αξιόπιστο πρόγραμμα, με το οποίο μπορεί να πείσει όχι μόνο τους εταίρους μας αλλά και την επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει προοπτική και κάποιος μπορεί να έρθει να επενδύσει σε αυτή. Αλλά για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό είναι απαραίτητη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Που όσο πιο σύντομα έρθει τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Όχι μόνο γιατί θα ανακάμψει πιο γρήγορα η οικονομία αλλά για να σταματήσει η δραματική υπονόμευση του δημοκρατικού κεκτημένου, από μια κυβέρνηση που εκτρέπεται κάθε μετά με λόγο παραληρηματικό”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αιχμές του κ. Μητσοτάκη κατά της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ήταν και επί γερμανικού εδάφους συνεχείς. Έρχονται, δε, σε ένα momentum ιδιαίτερα κρίσιμο για το στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο βιώνει συνθήκες εσωτερικής ταλάντωσης.

“Οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Θυμίζω ότι το να βλέπει κανείς φαντάσματα διαπλοκής, είναι ιστορικά το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνήσεων που καταρρέουν”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

-Αυτό είναι το συμβόλαιο μου με τους πολίτες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει πάντα μέγιστος οπαδός του έντονα μεταρρυθμιστικού προσήμου που πρέπει να διαθέτει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, με στόχο να την οδηγήσει στη μετά την 20η Αυγούστου εποχή της.

“Δεν χρειάζεται να δεσμευτώ για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι το οποίο εγώ πιστεύω. Η δέσμευση μου για τις μεταρρυθμίσεις είναι ένα συμβόλαιο αλήθειας που συνάπτω με τον ελληνικό λαό. Είναι βαθιά μου πίστη ότι η οποία λύση για το χρέος δεν είναι αρκετή για να μπει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση άλλωστε είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή του 2012 γιατί η κατάσταση στην οικονομία είναι σήμερα χειρότερη. Δεν αρκεί οποιαδήποτε ρύθμιση εάν η χώρα δεν καταφέρει να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας για να κάνει το άλμα στην ανάπτυξη” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους. Όσον αφορά στη μείωση των φόρων, που προβάλει ως προμετωπίδα της η ΝΔ, ήταν ξεκάθαρος. “Δεν υπάρχει κανείς συνομιλητής μου στα τελευταία δυο χρόνια που να του έχω θέσει το θέμα αλλαγής μείγματος φορολογικής πολιτικής που να έχει εκφράσει τεκμηριωμένη αντίδραση. Το ζήτημα αυτό αφορά στην ίδια τη χώρα. Δουλεύουμε 196 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές. Για να έχουμε υπηρεσίες τύπου Πολάκη, Τόσκα και Γαβρόγλου. Εμείς θέλουμε χαμηλότερους φόρους και καλύτερες υπηρεσίες. Έχουμε δεσμευτεί ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει, θα πάει 80% σε μείωση φόρων και 20% σε στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Αυτές είναι η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς”, τόνισε.

Για τους εταίρους μας, πάντως, η Ελλάδα παραμένει ακόμα ειδική περίπτωση. “Δυστυχώς η ίδια η συμφωνία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και δεν θέλω το πρόβλημα της κυβέρνησης να γίνει πρόβλημα της χώρας. Τα απόνερα του α’ εξαμήνου του 2015 φθάνουν μέχρι σήμερα. Δεν είμαστε εδώ για να ζητάμε δανεικά ως επαίτες, αλλά είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες. Άλλα δανεικά δεν υπάρχουν, είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για επενδυτικές ευκαιρίες. Παρουσίασα στους συνομιλητές μου με λεπτομέρειες τους τρόπους χρηματοδότησης του προγράμματος. Αν δεν πείσουμε όλους όσους κάνουν ασκήσεις βιωσιμότητας του χρέους ότι μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από 1% το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο”, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης (το επεσήμανε και στη συζήτησή του με Έλληνες δημοσιογράφους) επισημαίνει ότι το στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τον θέσει αφού πρώτα αποκαταστήσει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της χώρας.

“Από τη γλώσσα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Ρουβίκωνα μέχρι τη γλώσσα των επενδυτών η απόσταση είναι μεγάλη”, ανέφερε, τονίζοντας, παράλληλα, ότι θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατό.

“Είναι εντελώς γραφικά τα σενάρια που εξυφαίνονται ότι η ΝΔ είναι πίσω από τα όσα συμβαίνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία φυλλορροεί για λόγους που είναι κατανοητοί με όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εστιάζοντας στο Σκοπιανό επεσήμανε ότι διεμήνυσε στο Βερολίνο αυτό που τόνισε και στο εσωτερικό της χώρας. “Επανέλαβα για το Σκοπιανό ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει και δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, τόνισα όμως ότι αν κυρωθεί η συμφωνία από την παρούσα Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει”, σημείωσε.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τον κ. Παναγιωτόπουλο, τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ και τους δυο νομικούς συμβούλους στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για να ρωτήσουν πως είναι δυνατόν σε ένα κυβερνητικό non paper ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ότι έχει υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, τις οποίες δεν ξέρει κανείς γιατί δεν υπάρχουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα