Κ. Ζαχαριάδης: Στόχος να προχωράμε βάσει συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει να ανεβαίνει

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γ. Πίκουλα και Μ. Γεωργίου στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Β΄ αξιολόγησης

Κατά δήλωση του κ. Μοσκοβισί έχει ολοκληρωθεί το 95% των θεμάτων και μένει ένα 5%. Αυτό το 5% μπορεί να είναι ποσοτικά μικρό, ποιοτικά όμως να είναι κρίσιμο. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό μπορεί να καθυστερεί επ΄ άπειρον την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, με ότι αυτό σηματοδοτεί και θετικές εξελίξεις για την κοινωνία και την οικονομία.

Η στάση των σκληροπυρηνικών της διαπραγμάτευσης

Ένα ζήτημα είναι ότι η γερμανική πλευρά προσπαθεί να συμβιβάσει στο εσωτερικό της γερμανικής κοινής γνώμης κάτι ασυμβίβαστο. Δηλαδή την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς ουσιαστική απομείωση του χρέους όπως την ζητά το ΔΝΤ. Αυτό που ζητάει ο κ. Σοίμπλε δεν γίνεται, είναι δυο πράγματα αντιφατικά. Το δεύτερο έχει να κάνει με την απόφαση και την στάση που θέλει να τηρήσει το ίδιο το ταμείο (ΔΝΤ). Είναι πιθανό, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναλαμβάνει στις 20 Γενάρη, να θέλει να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτό το ζήτημα, οπότε, και αυτό δημιουργεί μια περιττή κατά την γνώμη μας χρονοκαθυστέρηση. Περιττή με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς και της ελληνικής οικονομίας.

Για τη στάση του ΔΝΤ

Προφανώς πρέπει να δούμε την πολιτική την οποία θα ασκήσει το ταμείο. Βέβαια, το ταμείο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά παίζουν ένα σημαντικό ρόλο οι ΗΠΑ στα του ταμείου, καθώς η γνώμη τους είναι βαρύνουσα. Με αυτή την έννοια λοιπόν, εμείς εκτιμούμε ότι στο Eurogroup στα τέλη Γενάρη μπορούμε να ολοκληρώσουμε και πρέπει να ολοκληρώσουμε την διαδικασία της β΄ αξιολόγησης – και ρίχνουμε την έμφαση στο «πρέπει». Λογικές και αμοιβαίες υποχωρήσεις χρειάζεται να υπάρξουν από όλες τις πλευρές για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς να συμφωνηθεί κάτι καταστροφικό για παράδειγμα για την ελληνική οικονομία. Αυτό, δεν θα βοηθήσει τον ρητό στόχο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που λέει: πάνω από 2,5% ανάπτυξη το 2017 περίπου στο 3% το 2018 και το 2019.

Η διάσταση χρόνος είναι βασική για την ελληνική πλευρά

Σας απαντώ, η διάσταση του χρόνου είναι βασική παράμετρος ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να ανασυγκροτηθεί. Η λογική που λέει ότι θα πρέπει να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση κάθε φορά που είμαστε στο “και πέντε” ή στο “παρά πέντε” για να καταβάλουμε μια δόση, δημιουργεί ένα ασφυκτικό, εκβιαστικό και στραγγαλιστικό κλίμα στην οικονομία, το οποίο λειτουργεί σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και ότι έχει μείνει όρθιο από την κρίση των τελευταίων οκτώ ετών. Άρα λοιπόν, εμάς ο στόχος μας σαν ελληνική πλευρά είναι να μην φτάνουμε με την πλάτη στον τοίχο, να μην φτάνουμε στο «και πέντε» στο «και δέκα» στο «και τέταρτο», να προχωράμε βάσει ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος – όχι απλά για να περνάμε τα εμπόδια της αξιολόγησης – αλλά, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αρχίσει να ανεβαίνει. Για να μπορέσουμε σε ενάμιση χρόνο από τώρα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, να βγούμε από τα μνημόνια, να βγούμε από την επιτροπεία και να αρχίσει η χώρα να μπαίνει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα