Κ. Ζαχαριάδης: Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι μια ιστορική διαδρομή

O διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Ζαχαριάδης, στον «News2,47» με την δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη.

Η συνέντευξη:

«Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι χώρος πολιτικών συγκλίσεων και ευρύτερων συναινέσεων, με αυτή την έννοια και επειδή είναι οι πρώτες εκλογές που κάποιος θα πάρει 20 και 25% στον πρώτο γύρο και δεν θα πάρει 65% στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συνεργαστεί με αυτόν που πήρε 13% και μαζί να φτιάξουν το πρόγραμμα της πόλης για την επόμενη μέρα. Άρα, απομακρυνόμαστε από τα παραδοσιακά κομματικά χαρακτηριστικά, τις κομματικές σημαίες και τις στηρίξεις. Βεβαίως, δεν ατονεί το θέμα το πραγραμματικό, το κομματικό και το ιδεολογικό, αλλά πάμε σε συζήτηση που έχει να κάνει περισσότερο με τα ζητήματα της γειτονιάς. Θέματα σημαντικά αλλά καθημερινότητας…

Με αυτή την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο χώρος μου, θα κινηθεί με μια στρατηγική που λέει ότι είμαστε ο μεγάλος προοδευτικός πόλος της χώρας, θέλουμε να κάνουμε συμμαχίες πολιτικές, προγραμματικές με βάση αυτό και με φερέγγυα πρόσωπα θα σχηματίσουμε αξιόπιστα ψηφοδέλτια, τα οποία λέμε «ψηφοδέλτια νίκης» γιατί διεκδικούν να μπουν στο δεύτερο γύρο και να κερδίσουν, προκειμένου να έχουμε μια αναμέτρηση που θα φέρει το θεσμό της Τ.Α πιο κοντά στα ζητήματα και τις ανάγκες των πολιτών και λιγότερο στις κομματικές στηρίξεις»

  • Το σύστημα που περιγράψατε οδηγεί σε ακυβερνησία και στους δήμους λέει η αντιπολίτευση…

Νομίζω ότι η κατάσταση των προηγούμενων ετών, κάποιος να παίρνει 25% και ο νόμος να του δίνει 60%, οδήγησε σε σημαντικές παθογένειες. Και ο δήμαρχος αλλά και οι άλλες παρατάξεις θα έχουν την ευθύνη της επόμενης μέρας του Δήμου.

Όποιος παρακολουθεί από κοντά τα δημοτικά συμβούλια, δεν καταλαβαίνει γιατί ο σχεδιασμός να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα μιας παράταξης και να μην είναι ευθύνη ευρύτερων συμπλεύσεων και συμπτώσεων..

Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο και με το γεγονός ότι και μετεκλογικά οι παρατάξεις θα μπορούν να συνεργάζονται και να χαράσσουν την επόμενη μέρα, θα αλλάξει και η κουλτούρα. Αν δεν υπάρξει η αλλαγή αυτή είναι ζήτημα του τοπικού προσωπικού και της δυναμικής που καταγράφεται σε κάθε κοινωνία. Εμείς πήραμε αυτή την ευθύνη, αν η ΝΔ δεν αισθάνεται ώριμη να συνεργαστεί και να συνομιλήσει για το πως θα κατασκευαστούν κάποιες πλατείες και πεζοδρόμια, πως μπορεί να λειτουργήσει ένα πιο πράσινο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο κομματικός εκλεκτός, λυπάμαι πολύ, αλλά πρέπει να δει και το πως λειτουργούν οι τοπικές διοικήσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

  • Πως είναι εφικτό να βρεθούν φερέγγυα προοδευτικά πρόσωπα όταν ο πιο συγγενής πολιτικός χώρος, το ΚΙΝΑΛ, βρίσκεται μαζί σας σε εμπόλεμη κατάσταση;

Εάν στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν και να συνομιλήσουν μαζί μας σε τοπικό επίπεδο, αυτή η συνεργασία θα γίνει από τα κάτω. Δηλαδή, οι πολίτες οι οποίοι έχουν προοδευτικές πολιτικές ιδέες στην κάθε γειτονιά θα βρεθούν, θα συναντηθούν και θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα.

Όταν υπάρχει μια πολιτική γειτνίαση και μια ιδεολογικοπολιτική δυναμική, όσο και να προσπαθήσουν οι ηγεσίες να το αποτρέψουν ή να το εκτρέψουν, η δυναμική των πραγμάτων επιβάλλει νέα δεδομένα. Εμείς θα θέλαμε και με το ΚΙΝΑΛ και με το Ποτάμι και με όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται στον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο να μπορούμε να έχουμε έναν ειλικρινή πολιτικό και προγραμματικό διάλογο. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θέτουμε προϋποθέσεις στον διάλογο εξαρχής και προφανώς έχουμε απαντήσει και στις κατηγορίες ότι υποκινούμε τη δικαιοσύνη η οποία είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη να λειτουργήσει .

Το ΠΑΣΟΚ του 2020 και το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο 2030 και όχι να κοιτάζει πίσω στο 2000. Αν κάποιος το 2000 έκανε το οτιδήποτε και το βρει και το τεκμηριώσει η δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα Τσοχατζόπουλου, ή φαίνεται να γίνεται με την περίπτωση Παπαντωνίου, αυτό αφορά εκείνη την περίοδο, εκείνα τα πρόσωπα και είναι το κίνητρο για να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα και να μην λένε διάφοροι ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ότι όλοι μαζί τα φάγαμε και ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο.

  • Η κατηγορία που σας απευθύνεται είναι ότι έχετε εκπονήσει ένα σύστημα για να λεηλατήσετε τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς….

Οι προοδευτικοί ψηφοφόροι στη χώρα είτε είμαστε στην παρούσα περίοδο είτε στην προηγούμενη, δεν είναι πρόβατα να βρίσκονται σε μαντρί και να περιμένουν από τσοπάνηδες. Ήδη από το 2012 και μετά αναπτύσσεται μια διαφορετική πολιτική προοπτική στον προοδευτικό κόσμο της χώρας εξαιτίας των πολιτικών επιλογών και του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου και ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου και συνεχίζονται και σήμερα. Άρα, όσοι έχουν εμπιστοσύνη στην προοδευτική τους πολιτική και ταυτότητα δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να συζητήσουν με τις άλλες δυνάμεις που θεωρούν προοδευτικές. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν πιο προοδευτικό το να συζητάνε με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργιάδη και τον Βορίδη από το να συζητάνε με τον Τσίπρα, τον Δραγασάκη και τον Βούτση… μπορεί να υπάρχουν κι αυτοί, αλλά πρέπει να συζητηθεί.

Απο κει και πέρα βεβαίως η συντριπτική μερίδα των προοδευτικών πολιτών, από το 2012 και μετά, δεν επιλέγει το ΠΑΣΟΚ σαν πολιτική στέγη, αλλά επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να προβληματίσει στο ΠΑΣΟΚ, γιατί έγινε, πως έγινε και να προσπαθήσουν να το μεταστρέψουν αντί να επιτίθενται καλύτερα ας κάνουν μια ειλικρινή και δίκαιη αυτοκριτική.

Γιατί ο προοδευτικός κόσμος της χώρας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι μια ιστορική διαδρομή, είναι μια παράδοση και αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να μην έχουμε μια συντηρητική οπισθοδρόμηση, τότε ο μόνος τρόπος είναι όλοι όσοι λέμε ή νομίζουμε ότι είμαστε προοδευτικοί είναι να συνεργαστούμε, αν μπορούμε να συνεργαστούμε.

  • Ακούσαμε την ομιλία του πρωθυπουργού και η αίσθησή μας είναι ότι απευθύνθηκε στους μη έχοντες. Η κριτική που δέχτηκε είναι ότι αγνοεί τη μεσαία τάξη. 

Το σύνθημα με τους πολλούς και τις ελίτ, είναι ένα διεθνές σύνθημα των προοδευτικών δυνάμεων, είναι ένα σύνθημα που ξεκίνησε από το «Οccupy Wall Street», το χρησιμοποιεί ο Κόρμπιν στην προοδευτική προεκλογική του καμπάνια, το χρησιμοποιούμε εμείς, οι Podemos και αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αντίθεση. Το γεγονός ότι εμείς, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, η Αριστερά, οι αριστερόστροφοι σοσιαλδημοκράτες, θέλουμε να εκφράσουμε τους μη έχοντες, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία….

  • Είστε αριστερόστροφοι σοσιαλδημοκράτες;… νομίζω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν διαφορετική άποψη….

Έβαλα κώμα, δεν είμαστε σοσιαλδημοκράτες, είμαστε Αριστεροί, αλλά μας ενδιαφέρει με τους προοδευτικούς σοσιαλδημοκράτες και με τους Πράσινους να φτιάξουμε ένα μεγάλο μέτωπο για να μην γίνει η Ευρώπη στην κακή κατάσταση που ιδεολογικοπολιτικά θέλει να την φέρει ο κ. Σαλβίνι, η κ. Λεπέν και η ακροδεξιά που ανεβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έλεγα ότι βεβαίως η μεσαία τάξη έχει πιεστεί και έχει υπεφορολογηθεί και έχει αδικηθεί, αλλά όλα αυτά τα οποία νομοθετούμε και προγραμματίζουμε για την επόμενη περίοδο είναι πολιτικές ελαφρύνσεις οι οποίες αφορούν κατεξοχήν τη μεσαία τάξη και την ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας. Ως τέτοιο μπορεί να εκληφθεί το μέτρο του χαμηλώματος των ασφαλιστικών εισφορών, ως τέτοιο μπορεί να εκληφθεί το μέτρο του χαμηλώματος φορολογίας των μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, ως τέτοιο μπορεί να εκληφθεί το μέτρο που έχει συνολική προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανασυγκρότηση μεσαίας τάξης χωρίς να μιλάμε για συστηματικά συγκροτημένο κοινωνικό κράτος.

  • Από την άλλη πλευρά είδαμε μια έκπτωση στις ελαφρύνσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις  που είναι ένας τομέας για να βρει δουλειά η μεσαία τάξη και να υπάρξει έν επίπεδο των επιχειρηματιών που προέρχονται από τη μεσαία τάξη….

Έχουμε μια στρατηγική με την αποκλιμάκωση της φορολογίας 1% κατ’ έτος. Εάν πάμε καλύτερα μπορούμε να κάνουμε και κάτι περισσότερο, αν η κατάσταση της οικονομίας είναι καλύτερη. Το θέμα είναι η τάση και η τάση από δω και πέρα είναι τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης.

Η βελτίωση στην ελληνική οικονομία δεν θα προέλθει μόνο από το χαμήλωμα των φόρων που είναι σημαντικό και αυτό και έχει αρχίσει ήδη να γίνεται, αλλά θα συντελεστεί και με την άυξηση της ρευστότητας, την αύξηση της κατανάλωσης, την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά, την αλλαγή του ψυχολογικού κλίματος, όλα αυτά είναι παράγοντες που συντείνουν και συγκλίνουν στο γεγονός ότι η χώρα εγκαινιάζει μια νέα περίοδο και αλλάζει σελίδα.

Αν κάποιος έχει ένα ορίζοντα πενταετίας μπροστά του ότι η φορολογία είναι αυτή και θα χαμηλώνει 1% κάθε χρόνο και οι επενδύσεις αυξάνονται και τα πλεονάσματα αυξάνονται και η ανεργία μειώνεται, τότε επενδύει περισσότερο, καταναλώνει περισσότερο και πηγαίνει μπροστά η χώρα. Νομίζω ότι η στρατηγική μας είναι σχετική με αυτά…

Πρέπει να βάλεις και προτεραιότητες… μπορεί κάποιος να πει να μην κάνουμε τίποτα για το κοινωνικό κράτος και να βγάλουμε όλους τους φόρους από τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι μια στρατηγική που κατά τη γνώμη μου στο συνολικό ισοζύγιο της πολιτικής θα παράξει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά.

Όπως δεν πονέσαμε στην κρίση όλοι και το ίδιο, γιατί αυτοί που ήταν χαμηλότερα πονέσανε περισσότερο, έτσι και τώρα που βγαίνουμε απο την κρίση, οι ελαφρύνσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, δίκαιες και να μπορέσουν να παράξουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

  • Μια εκτίμηση, εκλογές πότε βλέπετε;

Το 2019 είναι εκλογική χρονιά, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει κατ΄επανάληψη για τον Οκτώβρη, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς και μέχρι τον Οκτώβρη είναι να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, γιατί τώρα δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να κάνουμε πολλά πράγματα. Μπορούμε μέσα στους επόμενους 8,9 μήνες να κάνουμε πράγματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η δική μας, δεν είχαν τη δυνατότητα να τα κάνουν, και τα έχει τόσο πολύ ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα