Κ. Ζαχαριάδης: Ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το αποτέλεσμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Το αποτέλεσμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Επιβεβαιώνεται και με αυτή την επίσκεψη και συνάντηση (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ) ένα κλίμα που υπάρχει στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, ότι η Ελλάδα επιστρέφει, ότι το καλοκαίρι του 2018 θα αφήσει πίσω της τα μνημόνια, ότι ήδη συντελείται σημαντική αλλαγή στον χώρο της μακροοικονομίας και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μέσα από έναν νέο επενδυτικό κύκλο θα μπορέσει αυτή η βελτίωση στα μακροοικονομικά σιγά- σιγά να αρχίσει να περνάει και στην καθημερινότητα των πολιτών, που περνάνε δύσκολα και ταλαιπωρούνται» είπε ο κ. Ζαχαριάδης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί την εικόνα αυτή και «εάν διαβάσουμε με προσοχή τον διεθνή Τύπο και αφήσουμε τη συνήθη εγχώρια γκρίνια και μιζέρια θα το διαπιστώσουμε».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι μία επωφελής συμφωνία για την αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και δεν είναι ακριβή, γιατί είναι σε βάθος 15ετίας». Παρατήρησε δε ότι «στην Ελλάδα έχουν δαπανηθεί διαχρονικά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά των ακριβών αυτών οπλικών συστημάτων, τα οποία, εάν δεν αναβαθμιστούν με έναν τρόπο, θα παροπλιστούν».

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στη συμφωνία, προκειμένου «η χώρα να μην ξαναζήσει αυτά τα οποία έζησε με τις στρατιωτικές δαπάνες στη δεκαετία του ’90 και του 2000, με υποβρύχια που έγερναν, με μηχανήματα στα οποία δεν κούμπωνε το ένα εξάρτημα πάνω στο άλλο, με όπλα τα οποία παίρνανε από άλλη χώρα το όπλο και από άλλη το βλήμα και δεν μπορούσαν να συνδεθούν, ώστε να λειτουργήσουν». «Θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους -και σε αυτό έχει παίξει ιδιαιτέρως θετικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουν ωριμάσει και δε θα ζήσουμε ξανά τέτοιες στιγμές» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως «συντρέχουν οι όροι και προϋποθέσεις να μην υπάρξουν περιττές χρονοκαθυστερήσεις και άσκοπες τρικλοποδιές». «Όλοι πλέον -και για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα- αντιλαμβάνονται την ανάγκη το τρίτο πρόγραμμα να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 να κάνει μία καθαρή έξοδο στις αγορές και να αφήσει πίσω τα μνημόνια» εξήγησε και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μία πυκνή περίοδο πολιτικά, διαπραγματευτικά, πιθανόν και κοινοβουλευτικά -γιατί αυτά θα φέρουν και ρυθμίσεις στο κοινοβούλιο- όπου εμείς θα δουλέψουμε συντεταγμένα και αποφασισμένα, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη νέα χρονιά με νέους όρους και πραγματικά να ατενίζουμε μετά από 7 χρόνια -8 το καλοκαίρι του 2018- την έξοδο από αυτή την ιστορική περιπέτεια, την ιστορική περιδίνηση».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα