Κ. Ζαχαριάδης: Εμείς δεν ερχόμαστε να μοιράσουμε λεφτά, τα οποία δεν υπάρχουν

«Δεν θα κάνουμε καμία παροχή, η οποία θα διαταράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία, που με τόσο κόπο κατακτήσαμε, από την άλλη, δε, είναι τόσο πιεσμένος ο ελληνικός λαός, που στο όριο αυτής της ισορροπίας, ναι, το δίκαιο θα επιστραφεί και είναι σωστό να επιστραφεί», δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης της κοινωνίας, τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν ερχόμαστε να μοιράσουμε λεφτά, τα οποία δεν υπάρχουν» επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης και διευκρίνισε: «Ό,τι μπορεί να βγάζει ο ελληνικός λαός, είτε με τη μορφή του δημοσιονομικού χώρου λόγω της ανάπτυξης, είτε με τη μορφή του υπερπλεονάσματος, λόγω της υπερπροσπάθειας του ελληνικού λαού και της καλύτερης απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, αυτό θα επιστρέφει στους φτωχούς, στους αδύναμους, στους αδικημένους, στη μεσαία τάξη που το έχει ανάγκη. Είναι προτεραιότητά μας από εδώ και πέρα η δίκαιη ελάφρυνση των βαρών στη μεσαία τάξη, γιατί σήκωσε ένα γιγαντιαίο φορτίο όλα αυτά τα χρόνια, πολύ μεγαλύτερο από όσο της αντιστοιχούσε, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορούσε».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε επιμέρους ενστάσεις της γερμανικής πλευράς στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ο κ.Ζαχαριάδης εξήγησε: «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την ακύρωση αυτού του ψηφισμένου -στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση- μέτρου και φαίνεται ότι έχει πείσει πολλούς από τους συνομιλητές μας και στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ, προκειμένου να εφαρμόσει μία τέτοια πολιτική. Νομίζω, ότι αυτό το οποίο είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε προχθεσινή του συνέντευξη, ότι μας λέγανε ότι θα φέρουν μέτρα χωρίς αντίμετρα και εντέλει είμαστε κοντά στο να φέρουμε αντίμετρα χωρίς τα μέτρα, στο τέλος θα επαληθευτεί. Δεν μπορώ να κάνω κάποια δήλωση με ασφάλεια πριν ολοκληρωθεί πλήρως η διαπραγμάτευση, αλλά περιγράφω τη στόχευση και το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργαζόμαστε».

Αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση για την αναλογία αποχωρήσεων- προσλήψεων στο δημόσιο παρατήρησε: «Αν στη ΝΔ θέλουν να διατηρήσουν την αναλογία 1 προς 5 σημαίνει ότι και τα επόμενα χρόνια ο δημόσιος τομέας θα συνεχίζει να συρρικνώνεται. Εδώ χρειάζεται μία στοχευμένη συζήτηση για το πώς σκέφτεται η ΝΔ να υλοποιήσει αυτή την πρότασή της. Αν σκέφτεται να την υλοποιήσει, ιδιωτικοποιώντας τμήματα της Παιδείας, της Υγείας, ένα τμήμα του στενού δημόσιου τομέα, το οποίο έχει να κάνει με τις βασικές δομές και υποδομές του κοινωνικού κράτους, όπως το γνωρίσαμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, εμείς βεβαίως είμαστε αντίθετοι και θα κάνουμε ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση. Εμείς λέμε ότι τώρα που το δημόσιο έχει συρρικνωθεί αρκετά 10 χρόνια τώρα […] πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό μέγεθος, να εκσυγχρονιστεί, να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να γίνει πιο παραγωγικό, πιο στοχευμένο, πιο δίπλα στον πολίτη, αλλά να μη διαλυθεί».

Με αφορμή, εξάλλου, τις διαδικασίες των ψηφοφοριών που προχωρούν στην ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση σε εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη τακτική από τότε που η ακραία πτέρυγα του κόμματός του επέβαλε αυτή τη στρατηγική και όσο πιο πολύ εγκλωβίζεται και περιχαρακώνεται σε αυτή την αδιέξοδη στρατηγική, τόσο πιο πολύ υιοθετεί μιαν ανεύθυνη στάση, που πολλές φορές φτάνει κατά τη γνώμη μου στο όριο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή είναι μία καλή συμφωνία με αμοιβαία οφέλη, η οποία προάγει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη στην περιοχή. Τα ξέρουν τα προβλήματα στη ΝΔ, τα έχουν διαχειριστεί και τα έχουν διαπραγματευτεί και αυτοί […] είναι οριοθετημένο το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί η λύση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποψηφιότητες που προτίθεται να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ.Ζαχαριάδης διευκρίνισε: «Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω και του νέου εκλογικού συστήματος, έχουν πολύ περισσότερο αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, παρά κομματικά […] Βεβαίως θα υπάρχει ο πολιτικός χρωματισμός, βεβαίως θα υπάρχει πολιτική στήριξη, αλλά αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και επιδιώκουμε εμείς σαν χώρος, είναι να κινητοποιήσουμε τις προοδευτικές, δημοκρατικές, Αριστερές κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε πλατιά αυτοδιοικητικά σχήματα, τα οποία θα μπορέσουν να διεκδικήσουν με προγραμματικά χαρακτηριστικά τη νίκη στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα, θα υπάρχει και κομματική υποστήριξη σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά το βασικό, το κύριο, είναι μια πλατιά δημοκρατική, προοδευτική αυτοδιοικητική συμμαχία από τα κάτω, για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να πλησιάσει όχι στο κόμμα αλλά στον πολίτη».

 

πηγή    ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα